JOŠ JEDAN OD POTENCIJALA NAŠEG MESTA: Starčevo na filmskoj traci

“- Ton? - Ide! - Kamera? - Ide!“ - prodorni glas reditelja i odgovor da je sve spremno za snimanje, često se mogao čuti i u našem mestu. Iako Starčevo nije filmski grad, radoznali meštani su, u nekoliko navrata, mogli da prisustvuju snimanju scena za različite filmove i televizijske serije na kojima su kadrovi snimljeni u Starčevu zauvek ovekovečeni na filmskoj traci.

Prvi takav kadar zabeležen je u filmu “Siroma' sam al' sam besan“, snimljenom 1970. godine, kada je jedna scena snimljena ispred rimokatoličke crkve u Starčevu. U filmu se radi i događajima u zabačenom vojvođanskom selu (Skorenovac) gde seljaci žele da otvore klanicu. Berberin, postaje važna ličnost i delegat fabrike. I kad se čini da je berberin uspeo u životu, njegova devojka umire, vlasti odbijaju zahtev za klanicu, a seljaci ga bojkotuju. Tada napušta selo sa pevačicom kako bi pokušao sve iz početka. Glavnu ulogu igrao je LJubiša Samardžić (Sava) i upravo se on pojavljuje u kadru ovog filma koji je snimljen u Starčevu.

            Filmadžije su ponovo posetili naše mesto 1988. godine. Film “Zaboravljeni“, izazvao je veliku pažnju publike, a neke scene snimljene su upravo u Starčevu. Radnja ovog filma nema veselu tematiku a odnosi se na probleme mladih. Maloletnici iz jednog doma za napuštenu decu izašli su u grad i noću, u nastupu gneva i očajanja, rušili su, razbijali i uništavali sve što im se isprečilo na putu. Iza njih je ostala pustoš i pitanje zašto su to učinili. Idući tragom te vesti, autori filma su obišli više ustanova i na osnovu istinitih sudbina iz prihvatilišta, bolnica i zatvora, sačinili priču o troje zaboravljenih,  dvoje mladića i jednoj devojci. U ovom filmu pojavljuje se više poznatih glumaca a scene u Starčevu snimili su Mirjana Joković (Dina) i Srđan Todorović (Kifla) i to na Srejinom ringišpilu .

            Potom, 2012. godine, ugošćena je italijanska filmska ekipa na snimanju TV serije “Komesar Nardone“. Ova televizijska serija, postavljena u Italiji u godinama nakon Drugog svetskog rata, govori istinitu priču komesara Mario Nardonea , koju igra Serđo Asisi. Kako bi se atmosfera i mesta našli kompatibilnim sa Italijom u ranom posleratnom periodu, čak i izbegavajući finansijsko opterećenje koje proizilazi iz potrebe da ih se scenski rekonstruiše u pozorištima, gotovo svi spoljni snimci i većina unutrašnjih kadrova snimljeni su u Srbiji, a u Starčevu se ponovo snimalo ispred, i u rimokatoličkoj crkvi, sa mnoštvpom statista i old-tajmer automobila.

 

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 

Video o Starčevu

VREMENSKA PROGNOZA

Pretraga sajta

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…