GASIFIKACIJA STARČEVA; Radovi teku, a i gas će

Prirodni gas je energent koji štiti okolinu, jednostavan je za korišćenje, ekonomičan, uvek na raspolaganju, bezbedan i pouzdan, te ne čudi interesovanje velikog broja žitelja Starčeva za završetak gasifikacije. Iz tog razloga, razgovarali smo sa Draganom Majstorovićem, direktorom “MT Gastela“, o napretku radova.

 

Starčevci su primetili radove duž puta ka Pančevu i nadaju se brzom završetku radova na gasifikaciji. Koje radove trenutno izvodite?

- Radi se na izgradnji distributivnog čeličnog gasovoda srednjeg pritiska u projektovanoj dužini od 1395 m, od mesta priključenja u Spoljnostarčevačkoj ulici, od glavne regulacione stanice-GRS “Graneksport“, do merno - regulacione odorizacijske stanice  “Starčevo“,  projektovanog kapaciteta 5.500 m3. Građevinski radovi su počeli, 3. oktobra  prošle godine, i trajali su do 31. decembra.

Šta je sve tom prilikom urađeno?

- Rađena je trasa rova sa početkom kod Boračke ulice u Vojlovici,  a završetak trase je preko puta ulaza na “kapiji 2“ u Rafineriji nafte Pančevo, tj. blizu postrojenja za prečišćavnje otpadnih voda. Iskopano je 1.142 m rova. Ovi radovi su obuhvatali kopanje, zatrpavanje rova prvo peskom, postavljanje žute, upozoravajuće trake, zatrpavanje zemljom do nivoa tla, odvoz viška zemlje na deponiju i vraćanje radnih površina u prvobitno stanje. Ulice i putevi, koji su se ukrštali sa trasom gasovoda nisu prekopavani, već su podbušivani i uvlačena je čelična zaštitna cev. Podbušen je i nadzemni cevovodni most između “Petrohemije“ i Rafinerije. Postavljeno je 123 m čeličnih zaštitnih cevi. Posebno je rađeno geodetsko snimanje gasovoda, posle polaganja u rov i provlačenja kroz zaštitne cevi, a pre zatrpavanja. Mašinski radovi na varenju čeličnih cevi su počeli nešto kasnije. Pored varenja, rađeno je radigrafsko snimnje varova pre polaganja cevovoda u rov. Prateći i drugi radovi: ispitivanje hidroizolacije metodom elektroprobojnosti i, u okviru elektroradova, katodna zaštita. Položeno je u rov i provučeno kroz zaštitne cevi 1265,40 m radnih cevi, tj. čeličnog gasovoda.

Radovi se nastavljaju?

- Da, u prvoj polovini 2019. godine uradiće se preostali deo distrbutivnog čeličnog gasovoda od mesta priključenja do položenog dela gasovoda kod Boračke ulice u dužini od 100 metara, a biće urađena i merno-regulaciona stanica Starčevo. U toku je izrada projekta za izvođenje radova na distributivnom polietilenskom gasovodu od MROS merno-regulacione stanice Starčevo, do i kroz Starčevo, sve do iza mosta na reci Nadel, prema Omoljici.

Može li se očekivati konačni završetak radova u toku ove godine?

- Učinićemo sav napor da tako bude. Međutim, neke stvari zavise i od drugih faktora, nadam se da će izdavanje odgovarajućih dozovola ići dovoljno brzo da isprati naše radove na terenu.

Zahvaljujem se na pomoći Mesnoj zajednici i JKP-u “Starčevac“ tokom izvođenja radova kao i lokalnom društvu sportskih ribolovaca prilikom geodetskog snimanja profila mosta na reci Nadel.

Petar Andrejić

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 

Video o Starčevu

VREMENSKA PROGNOZA

Pretraga sajta

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…