ODRŽAN OSMI “NAJLEPŠI SLAVSKI KOLAČ”: Novoseljanke i Smederevke pobedile

Žene iz mnogih mesta, učestvovale su u Starčevu po osmi put na takmičenju “Najlepši slavski kolač“, koje je održano u nedelju, 10. februara, kao i dosad, u Velikoj sali Doma kulture

Članice trinaest organizacija iz okoline ugostile su, kako dolikuje, žene iz udruženja “Neolit“, čija je predsednica LJiljana Zarić zahvalila svima koji su im u tome pomogli.

Upriličen je i prigodan program u kojem su učenici trećeg i četvrtog razreda starčevačke škole prikazali kako je nekad izgledalo pravljenje kolača, a pevali su i prigodne pesme sa svojom veroučiteljicom Nikolinom Novaković.

Ona je učestvovala i u žiriju koji je ocenjivao vizuelni izgled kolača. Društvo su joj pravili sveštenik Zoran Maletić i predsednik lokalnog Saveza invalida rada Miroslav Žekić. Na kraju su odlučili da u pojedinačnoj konkurenciji prva dva mesta pripadnu majki i ćerki iz Smedereva - Slavici i Aleksandri Josifović, dok je treća bila Starčevka LJubica Jovanović. Kada je reč o udruženjima, za najbolje su proglašene “Novoseljanke/Boboacele“, “Dolovke“ i “Vešte ruke“ iz Pančeva. Sveštenik Zoran Maletić naveo je da žiri nije razmatrao kolače koji su premazivani jajima, već samo uljem, kao i da je ukrašavanje moralo da ima simboliku.

 Pobednica Slavica Josipović istakla je da je kolač dekorisala poštujući neki red i da svaki detalj, bez obzira na to što ih je mnogo, ima određeni smisao.

- Pored krsta kao simbola hrišćanstva i bosiljka kojim se sveti vodica za mešenje kolača, tu su i Biblija, đaci, nastavnici, brojalnica, korpa puna voća, grozd, hlepčići, a pored ostalog i pečat Isusa Hrista, koji se upotrebljava na svakoj liturgiji. Za smesu sam koristila uobičajeni materijal: brašno, vodu i kvasac, dok sam šare pravila dan ranije od “mrtvog“ testa: 200 grama kvasca i 80 grama gustina i nakon oblikovanja lepila vodom - objašnjava pobednica.

 Sličnu recepturu koristile su i druge takmičarke, uz poneku specifičnost. Tako Snežana Danilov iz Dolova kiselo testo pravi od belog oštrog brašna tip 400, kvasca, mleka, ulja i sa malo soli i šećera. Jelka Đorđević dodaje da je to kolač za posebne prilike i da se za to treba duhovno pripremiti i potruditi se da izgleda najlepše moguće, jer predstavlja nit jedne porodice, a Emina Radevska, dok mesi, izgovara da je to što radi “za zdravlje naših bližnjih i napredak u kući“.

Pored mnogih predstavika starčevačkih udruženja građana, štandove su posetili i predstavnici Mesne zajednice Starčevo kao i Sandra Božić, poslanik Srpske napredne stranke u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

J.F. - P.A.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg Neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144

Faks: 013/631-144

Video o Starčevu

VREMENSKA PROGNOZA

Pretraga sajta

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…