STARČEVO DOBIJA NOVI CRKVENI OBJEKAT: Odabran plac za novi hram

Naše Starčevo prilikom naseljavanja formirano je u obliku dva trougla, tako da zajedno čine jednu celinu. Donji kraj, bliže Pančevu naseljen je pravoslavnim Srbima, a Gornji kraj, prema Omoljici, Hrvatima, Nemcima i Mađarima, rimokatolicima.

Pravoslavci su odlazili u manastir Vojlovicu sve do 1911. godine  kada je sagrađen  Hram svetog Pantelejmona u centralnom delu srpskog kraja.

Razvojem pančevačke industrije, u našem mestu su izgrađena dva nova naselja i povećan je broj stanovnika, tako da je u poslednjih nekoliko decenija počela da se oseća potreba za drugim pravoslavnim sveštenikom. Pre više od dvadeset godina pojavila se ideja o gradnji  pravoslavnog hrama u Gornjem kraju. Pošto je u to vreme bilo potrebnije da se restauira Hram sv. Pantelejmona, ta ideja je odložena za drugo vreme. Krajem devedesetih, počelo se sa sređivanjem krova, a potom zvonika i fasade. Zatim je  malterisana unutrašnjost hrama i oslikano 400 kvadratnih metara fresaka. Uporedo sa tim je obnovljen Parohijski dom, a posle toga je sečena vlaga u crkvi i restaurirani i farbana stolarija.

Potrebno je još da se omalteriše donji deo crkve i da se uradi fasada, što se planira u narednom vremenu.

Po blagoslovu Episkopa Banatskog Gospodina Nikanora u jesen prošle godine krenulo se u potragu za slobodnim i odgovarajućim placevima u blizini centra našeg mesta. Od pronađenih nekoliko pogodnih placeva Vladika Nikanor dao je blagoslov da se razgovara za plac u Ulici Kestenova br. 5.  Pomenuti plac do pre nepune dve godine bio je u vlasništvu  Radovana Sredojevića, a naslednica je njegova kćerka Svetlana Kostić iz

Starčeva. Posle nekoliko razgovora sa porodicom Kostić i objašnjenja da se traži plac za gradnju hrama, doneta je odluka o prodaji za tu namenu. Plac u površini od 15 ari i 52 m2 nalazi se u centralnoj građevinskoj zoni Starčeva, sa kućom, pomoćnim objektima i baštom kupljen je za potrebu gradnje novog hrama u Starčevu. Dogovorena cena je isplaćena zahvaljujići fondu posebnih potreba pri Eparhijskom Upravnom Odboru Eparhije Banatske.

Kada se počinje sa gradnjom? Prvo treba da se sredi dokumentacija i uđe u posed. Sledeći potez su urbanistička dozvola i ostala dokumentacija koju treba pripremiti. U narednom periodu, u dogovoru sa Episkopom Banatskim Gospodinom Nikanorom odrediće se stil i gabariti hrama i kome će biti posvećen. Posle toga se radi idejni i glavni projekat. Vladika će odrediti datum za postavljanje (pobadanje) krsta na placu, to je prvi korak u izgradnji hrama. Svim ovim radnjama prethodi rušenje objekata koji će smetati za gradnju crkve i čišćenje terena da može da se nasipa zemlja da bi se izdigao teren na potrebnu visinu. Svi radovi na uređenju placa i izgradnji novog hrama biće finansirani isključivo od namenskih  priloga.

U narednim brojevima naših novina, i na druge načine, građani će redovno obaveštavani o bitnim aktivnostima u vezi novog hrama koji treba da izgradimo mi, Starčevci, za mesto sakupljanja, molitve i za ukras našeg mesta.

Protojerej

Zoran Maletić

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg Neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144

Faks: 013/631-144

Video o Starčevu

VREMENSKA PROGNOZA

Pretraga sajta

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…