ARHIVA VESTI

Izviđaštvo: Obuka prve pomoći

U okviru projekta “Budi spreman“ sufinansiranog od strane Kancelarije za mlade Grada Pančeva, od početka februara do sredine aprila sprovodi se obuka u pružanju prve pomoći , zdravstvenoj prevenciji i prevenciji povreda. Obuka je namenjena izviđačima svih uzrasta. Pripadnici pančevačkog Crvenog krsta, posebno su obučavali izviđačke vođe do sticanja sertifikata za pružanje prve pomoći.

Sertifikat je steklo sedam vođa OI “Nadel“ i to: Marko Ivošević, Jelena Košarić, Lara Tomić, Bojan Mišković, Jelena Radović, Mateja Uskoković i Emilija Stefanović. Paralelno sa time vodnici Jelena Radović, Bojan Mišković i Jelena Košarić su vršili obuke u svojim vodovima izviđača i planinki tako da su “Frajle“, “Vukovi“ i “Dabrovi“, na dobrom putu da savladaju program prve pomoći iz programa izviđačkih zvezda a i nešto više od toga, što će svakako uticati na povećanu bezbednost tokom izviđačkih aktivnosti. Deo obuke, prilagođen njihovom uzrastu prošli su i članovi jata “Šumski mravi“ pod budnim okom njihove predvodnice Emilije Stefanović. Polaznik vodne škole na Tari, starčevački izviđač Mateja Uskoković, koji na sastanke redovno dolazi iz Pančeva, aktivista je u Crvenom krstu Pančevo pa je i on doprineo vršnjačkoj edukaciji članova svog voda u ovoj oblasti.

Nakon završetka obuke, aktivisti pančevačkog Crvenog krsta će prezentovati svim starčevačkim izviđačima pokaznu praktičnu vežbu. Starčevački skauti su na osnovu projekta “Budi spreman“ opremili malu “pokretnu ambulantu“ koja će služiti na akcijama u prirodi u cilju pravovremene intervencije u slučaju lakših povreda. Nadamo se samo da će ovaj ambulantni šator biti korišćen isključivo u edukativne svrhe ali zlu ne trebalo on je u pripravnosti.

Održana skupština Odreda

Izviđači Odreda “Nadel“ održali su redovnu izbornu godišnju skupštinu u subotu, 12. marta, u Maloj sali Doma kulture. Skupštini je prisustvovalo 53 člana Odreda od 67 registrovanih. Od gostiju, Skupštini su prisustvovali izviđači iz bratskog Odreda “Sveti Sava“ iz Beograda, kao i Odreda izviđača “Beli bor“ iz Mramorka. Pored njih, prisutan je bio predsednik Planinarskog orijentiring kluba “Kompas“ iz Vršca, Rade Radovanović, predstavnica JP “Vojvodinašume“ - ŠG "Banat" iz Pančeva, LJiljana Kostić, predstavnik DVD “Starčevo“ Goran Pavlov, predstavnik Društva pčelara “Starčevo“, Paja Orešković i predstavnica UG “Pagus“, Marija Ćuković. Iz Beograda su sa izviđačima došli i pripadnici žandarmerije koji će voditi računa o bezbednosti na izviđačko - porečanskoj plovidbi “Tri Morave“ koju organizuje Odred izviđača “Sveti Sava“ počekom jula ove godine.

Nakon veoma iscrpnog izveštaja o radu Odreda od strane načelnika Marka Ivoševića, gosti su, puni utisaka, izjavili da se veoma lako može uočiti izuzetan kvalitet rada ove organizacije. Izviđači su u protekloj godini imali jednu od najboljih sezona u svojoj istoriji. Od velikog broja konkursa na koje su aplicirali prošli su na tri gradska i po jedan pokrajinski i republički i svaki od njih je realizovan izuzetno kvalitetno. Od strane Republike realizovan je projekat koji je vrlo visoko ocenjen, vodnica Jelena Košarić je proglašena za najboljeg volontera južnog Banata i najboljim polaznikom Republičke šumske škole a Odred je dobio naviše izviđačko zvanje - Odred orlova.

Izbori za novo - staro rukovodstvo su protekli u izuzetno dobroj atmosferi. Rukovodstvo odreda je pretrpelo samo jednu izmenu dok je Nadzorni odbor ostao u potpuno istom sastavu kao i do sada. Novi član Uprave odreda je ovoga puta izabran od strane saveta roditelja i u pitanju je bivši izviđač Dejan Milosavljević a sada otac dugogodišnjeg člana OI “Nadel“. Na kraju Skupštine dodeljene su i nagrade najboljim članovima u različitim kategorijama.

Poletarci:
Najredovnija pčelica - Marija Gerdić;
Najredovniji poletarac - Ognjen Stojanović;
Najviše osvojenih veština - Gavrilo Radosavljević
Izviđači i planinke:
Najredovnija planinka - Vanja Deninger;
Najredovniji izviđač - Vladimir Brošćanc;
Najviše osvojenih veštarstava - Teodora Jović;
Najbolji vođa - Jelena Košarić.
Najbolji izviđači u svojim vodovima su:
vod “Dabrovi“ - Vuk Milosavljević;
vod “Vukovi“ - Darko Jovanović;
vod “Frajle“ - Tijana Miladinović.

Uprava Odreda: Predrag Stanković, Mirko Trubarac, Lejla Žugić Marić, Bojan Jovanović, Dejan Milosavljević. Nadzorni odbor: Daniela Jajić, Nenad Stanković, Silvana Pepić.

Kroki vesti
 Delegacija od tri člana Odreda učestvovala je, 28. februara, na redovnoj skupštini Saveza izviđača Srbije u Kragujevcu, gde je starčevački odred ponovo pohvaljen za uspešan rad;
 Poslednjeg vikedna februara u prostorijama Kreativnog kulturnog kluba i odredskim prostorijama održano je “Fenjer veče“. Ovo veče se organizuje već niz godina a posvećeno osnivačima izviđačkog pokreta. Pošto je izviđačka organizacija u Starčevu sve brojnija ovoga puta je Fenjer veče organizovano na dva mesta u zavisnosti od kategorije članstva;
 Krajem marta biće održano i filmsko veče
 Izviđači iz Grčke ponovo su posetili Starčevo. Ovoga puta u potrazi za terenom za letnji tabor 2017. godine, koji planiraju u Srbiji u saradnji sa starčevačkim odredom. Tom prilikom obišli su Frušku goru, Devojački bunar, Čardak, Belocrkvanska jezera i Vršačke planine. Efrosyni i Paraskevas su u Starčevu boravili tri dana, ponovo u kući Jelene Košarić;
 Vod “Dabrovi“ učestvovao je, 15. marta, u sadnji drveća u dvorištu Osnovne škole kao deo akcije ozelenjavanja i urećenja;
 Izviđači se pripremaju za učešće u noćnom orijentacionom višeboju u Beloj Crkvi početkom aprila.
 Za Dan planete zemlje u drugoj polovini aprila starčevački skauti spremaju veliku ekološku akciju.