ARHIVA VESTI

KUD “NEOLIT“ - Čuvari naše tradicije

U Kulturno-umetničkom društvu “Neolit“ uvek se vredno radi. Sezona 2016/17. počela je u septembru i odmah su ugovoreni nastupi na kojima će nastupati naši mladi čuvari tradicije.

- Petog novembra gostujemo u Ivanovu, da uveličamo manifestaciju njihovog jubileja. Nastupaćemo sa nekoliko koreografija, a raduje nas i to da gostuju i naše komšije KUD-a “Žisel“ iz Omoljice, KUD-a “'Ostrovo“ iz Ostrova i KUD-a iz Koceljeve, zajedno sa domaćim ansablima MKUD “Bonaz Šandor“ i UBB “Ivanovo-Banat“, pa će to biti i prilika za jedno sjajno druženje, nova poznanstva i ugovaranje buduće saradnje. S obzirom da u ovoj, 2016. godini, proslavljamo naš mini-jubilej - pet godina od osnivanja, kao što smo i ranije najvili da ćemo održati tri celovečernja koncerta, to i realizujemo. Posle humanitarnog koncerta za malu Draganu koji je bio u maju ove godine i koncerta za “Dane druženja“, sledeća velika manifestacija biće 27. u Centru za kulturu u Pančevu, gde će starčevački folklor prvi put u istoriji imati svoj koncert. Naravno, ovu polu-sezonu i našu jubilarnu godinu završićemo sada već tradicionalnim koncertom oko Nikoljdana u našem Domu kulture gde će se predstaviti svi naši ansambli i to će biti četvrti celovečernji koncert u ovoj godini. Uveliko radimo i na inostranim turnejama, ali o tom-potom - kaže za SN. Uroš Ban, predsednik KUD-a ”Neolit”.

- U cilju osvežavanja repertoara našeg KUD-a i bolje edukacije naših igrača, a posebno onih najmlađih, neopodno je vredno raditi na proučavanju naše tradicije i kulture, posvetiti se istraživanju svih naših etnokoreoloških celina. Pored obaveza koje imamo u vidu koncerata i nastupa, učestvovali smo i na seminarima na kojima su se obrađivale naše tradicionalne igre. Osmog oktobra u Debeljači je održan seminar koji je obuhvatao igre iz južnog i gornjeg Banata, a ono što je posebno interesantno za nas bile su igre iz Starčeva kao zasebna celina. Sa sjajnim predavačima kao što su Dragan Mičić, Dejan Trifunović i ostali, seminar je protekao dobro a KUD “Neolit“ je imao zapaženu ulogu. U Kovinu je održan seminar vlaških igara iz Crnorečja, pod rukovodstvom Filipa Paunjelovića, velikana srpskog folklora posebno za vlaške krajeve. Naravno i tu je KUD  “Neolit“ uzeo učešće. Pored standardnog repertoara, vraćamo neke stare koreografije, a uskoro ćete videti i “Šopsko nadigravanje - Trojno“. Nadamo se da će vam se svideti sve što pripremamo za vas u narednim komcertima, kaže Branislav Braca Živković , umetnički direktor KUD-a iz Starčeva.