ARHIVA VESTI

KOŠARKA: Veliki uspeh starčevačke košarke

Selekcija mlađih pionira, dece rođene 2004. godine, ostvarila je fenomenalan uspeh plasirajući se na polufinalni turnir prvenstva Vojvodine.

Naši mališani su, zahvaljujući osvojenom drugom mestu u ligaškom delu Kvalitetne lige Vojvodine, grupa “Južni Banat“, prošli u dalje takmičenje. Do drugog mesta su došli sa devet pobeda i tri poraza. Plasman u naredno takmičenje su ostvarili dva kola pre kraja, a evo kako su odigrali poslednje četiri utakmice. 

Dana 27. februara, u Starčevu je gostovala pančevačka ekipa Kris-Kros 1. Pančevci su došli u naše mesto kao drugoplasirani na tabeli. Međutim, Borac je ozbiljno pristupio i nije podcenio protivnika, pa je od samog starta odlučno počeo meč. Zahvaljujući jakoj odbrani, prve dve četvrtine su pripale domađoj ekipi (14:8 i 21:6) pa se na poluvreme otišlo sa prednošću domaćem tima od 21 poena razlike - 35:14. U nastavku utakmice Borac je održao rezultat i na kraju,  pred velikim brojem publike, pobedio sa 51:39. Ova utakmica je bila samo jedan korak od plasmana u dalju fazu takmičenja. Ostalo je da sledeću utakmicu, koju su igrali protiv KK-a Mladost iz Omoljice, pobede i plasiraju se dalje. Omoljčani su po običaju nezgodan protivnik Starčevcima a odigran je pravi komšijski derbi. Sam početak utakmice bio je izjednačen i neizvestan ali prvu četvrtinu Borac rešava u svoju korist sa 15:13. Međutim, u drugoj četvrtini Starčevci su pružili veoma lošu igru pa je domaćin dobija sa 13:7. Na poluvreme se otišlo sa rezultatom 26:22 za KK Mladost. U trećem delu igre vodila se prva lavovska borba. Iako naši momci nisu pružili maksimum, dobijaju je sa 22:19. Četvrti deo je odlučio pobednika a zahvaljujući jakoj odbrani i “ukradenim“ loptama od strane Radosavljevića i ofanzivnom skoku Milanovića kao i dobroj igri u napadu Živanovića, Starčevci pobeđuju sa 67:57.

Dana 15. marta usledio je revanš u Starčevu. Pre ove utakmice Borac se  već učvrstio na drugom mestu i obezbedio dalji plasman. Pred punom salom publike u OŠ “Vuk St. Karadžić“, Starčevci su morali da pobede i dokažu da su najkvalitetnija ekipa. Tako je i bilo. Omoljčani su pružili dostojan otpor samo u prvoj četvrtini (15:11 za Borac), a onda je usledila ofanzivna dominacija  Borca koji je, zahvaljujući navijačima,  bio neprikosnoven u svakom segmentu igre pruživši najbolju partiju do sada. Po četvrtinama: 17:11; 17:10 i 18:8, krajnji rezultat je bio 67:40 za KK Borac. Po 20 poena na utakmici postigli su Danilo Radosavljević Aleksa Živanović i Aleksandar Mihajlović.

Poslednja utakmica odigrana je  u Opovu, gde su deca otišla rasterećena i bez četiri startna igrača. Ali, ova utakmica je poslužila da se neke nove nade,  deca 2007. godište, uigraju za budući period, a šansa je pružena Lazaru Jovanoviću, Antoniju Milanoviću, Luki Aleksiću i Marku Jokiću. Opovčani su pobedili sa 61:47.

Među osam najboljih ekipa u Vojvodini plasirali su se sledeći igrači  Borca: Branislav Nikić, Mladen Novičić, Mihajlo Filipović, Lazar Aleksić, Ognjen Škrbić, Miodrag Veličković, Đorđe Drinjak, Vuk Tanev, Danilo Radosavljević, Aleksandar Milanović, Aleksa Živanović, Antonije Milanović i Luka Aleksić. Polufinalni turnir će se održati 22. i 23. aprila u Novoj Pazovi, gde će Starčevci  biti u “B“ grupi sa jednom ekipom  prvoplasiranom ekipom iz Srema i dve novosadske ekipe. Druga grupa se igra u Pančevu, a iako je KK Borac pokrenuo inicijativu da Pančevo bude domaćin, žrebom je odlučeno da Starčevci ne igraju u susednom gradu.

Ovo je jedan od najvećih uspeha starčevačke košarke, posle selekcije igrača koji su rođeni 1983. godine i koji su bili 6. najbolja ekipa u Srbiji, a potom se generacija 1999. godište takođe plasirala među osam najboljih u Vojvodini i bili na 6. mestu. Došao je red i na ovu sjajnu generaciju dece 2004. godište koja će pokušati da se plasira na finalni turnir. Ovom prilikom uprava KK-a Borac čestita deci na velikom uspehu i zahvaljuje se roditeljima na velikoj podršci. Takođe, velika zahvalnost duguje se treneru Zoranu Kokanoviću na dobrom radu.

Marko Erdeljanac