Zatražili smo od MT “Gastela“, subjekta na gasifikaciji našeg mesta, da nas upozna sa trenutnom situacijom. Evo odgovora:

            “Svi gasovodni objekti: priključni čelični gasovod i merna stanica  Starčevo, disributivni čelični gasovod i merno regulaciona odorizacijska stanica Starčevo i distributivni polietilenski gasovod od MROS do disributivne gasne mreže Starčevo su u potpunosti završeni. Kruna završetka posla su dobijene upotrebne dozvole sa potvrdama o pravosnažnosti. Naravno,  na DGM-u Starčevo su  ispitane pojedine sekcije, gde je mreža propuštala usled grešaka pri izvođenju radova ili oštećenja pri izvođenju drugih podzemnih instalacija. Ozakonjeni su delovi mreže igrađeni izvan obima građevinske dozvole i ucrtani su u katastar vodova. Dakle, na osnovu prethodno rečenog oformljena je tehnološka celina za distribuciju gasa u Starčevu. Da bi se izvršilo puštanje gasa u ovu tehnološku celinu potrebno je da se izvrši tehnička, finansijska i pravna primopredaja u osnovno sredstvo JP-a “Srbijagas“. Ovaj postupak je u toku. Prema uobičajenoj dinamici JP-a “Srbijagas“, uzimajući u obzir godišnje odmore, biće gotov u toku septembra meseca. Tada se stiču uslovi za pokretanje postupka licenciranja budućeg distributera gasa u Starčevu, što je finalni korak“.

            Dakle, još nije izvesno da će gas poteći naredne grejne sezone. Imajući u vidu aktuelnu situaciju sa energentima, ali i vreme koje bi bilo potrebno za svaki individualni priključak, možda je bilo i za očekivati. Ukoliko se koraci koji su navedeni u informaciji i ispune tokom ove godine, realno bi bilo da se o uvođenju gasa razmišlja naredne, 2024. godine.

P. A.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top