All for Joomla All for Webmasters

Naknada za odvodnjavanje

11 jun 2018
(0 glasova)

U toku je dostava rešenja za 2017. i prva tri meseca ove godine za naknadu za odvodnjavanje od strane Javnog vodoprivrednog preduzeća “Vode Vojvodine“.

Za preostalih devet meseci 2018. godine rešenja će biti poslata do kraja godine. Visina naknade za odvodnjavanje ostaje ista kao i 2016. godine. Kako je u JVP “Vode Vojvodine“ objašnjeno, rešenja koja se upravo dostavljaju sačinjena su na osnovu baze podataka koju su preuzeli iz Poreske uprave. Preuzeta baza ima dosta grešaka, nije potpuno ažurna, stoga i na rešenjima ima greešaka. Nezadovoljni korisnici mogu da se žale u skladu sa uputstvom koje im je prosleđeno kao sastavni deo rešenja. Nedoumice se takođe mogu i lično razrešiti u kancelariji za rad sa strankama, od 10 do 14 časova, u poslovnoj zgradi JVP “Vode Vojvodine“, koja je upravo zbog toga i oformljena.

            - Sve žalbe, kojih smo do sada primili na stotine, biće ramotrene u zakonskom postupku, a građani će blagovremeno biti obavešteni o ishodu. Svesni smo da nas je veoma teško dobiti pozivanjem na oglašene brojeve telefona, uključujući i Korisnički servis 0800/21- 21-21. Svi naši kapaciteti trenutno su u službi građana i činimo sve što možemo da greške što pre budu ispravljene. Međutim, poslato je blizu 700.000 rešenja, izuzetno je veliki pritisak, te molimo za razumevanje i strpljenje, navodi se u saopštenju JVP “Vode Vojvodine“.  Rešenja koja poštari nisu mogli dostaviti prilikom dva dolaska na adresu primaoca, neće biti vraćena u JVP “Vode Vojvodine“, kako je prvobitno navedeno. Sva ta rešenja biće ponovo u lokalnim poštama, a građani su mogli da ih preuzmu od 3. do 31. maja.

            Vlada Republike Srbije krajem februara donela je Uredbu o visini naknada za vode. U skladu sa izmenama i dopunama Zakona o vodama iz 2016. godine, naknadu za odvodnjavanje fizičkih lica više ne zadužuje Poreska uprava, već JVP “Vode Vojvodine“ Novi Sad. Iz ovog preduzeća napominju da naknada za odvodnjavanje, (nekadašnji vodni doprinos), nije nova obaveza za poljoprivrednike i nema veze sa porezom na imovinu. Porez na imovinu i dalje zadužuju poreske uprave. Naplaćena sredstva evidentiraju se u Budžetskom fondu za vode AP Vojvodine, a koriste se za finansiranje radova u vodoprivredi, mađu kojima je odvodnjavanje izuzetno važno. Od funkcionisanja sistema za odvodnjavanje direktno ili indirektno zavisi 1,8 miliona hektara zemljišta, odnosno više od 80 procenata pokrajine. Odvodnjavanje tako velikih površina sprovodi se sa oko 22.000 kilometara kanala, (dužina polovine ekvatora), sa 155 crpnih stanica, 17 mobilnih agregata, 319 ustava, 16.450 propusta i mnogo drugih objekata.

            - U sisteme za odvodnjavanje konstantno se mora ulagati, a održavanje tog kompleksnog sistema godišnje zahteva oko 3,65 milijardi dinara. Naknade za odvodnjavanje, koje u proseku iznose oko 1.200 dinara po hektaru na godišnjem nivou, pokrivaju samo 32% od potrebnih sredstava, navodi se u saopštenju. Bez kanalske mreže i rada hidrotehničkih objekata Vojvodina bi ponovo bila močvara.

V.J.P

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…