Porodica Brozina je jedna od retkih koja gaji bostan u Starčevu, gde se otac i sin, Ilija i Tomislav, time bave punih 30 godina.
- Zasadili smo ih ove godine na hektar i po i baš smo zadovoljni prinosom, jer bilo je dovoljno i sunca i kiše. Doduše, bostan voli toplije vreme, ali ova godina je maltene besporekorna, jer nije bilo ni štetočina ni bolesti. Tek su zečevi nešto malo pokvarili, nekih oko 500 - 600 kilograma. Koristimo i usluge struke, pa smo se recimo ove godine konsultovali s ljudima iz “Galenike“ u vezi s tim šta treba da se prska i kako da se prihranjuje - kaže Tomislav.
Mlađi Brozina napominje da su ulaganja velika i da je posao ogroman.
- Sve kreće od rasada u plastenicima i sadnje od 1. do 15. maja. I sve se i dalje ručno radi, a moramo i radnike da angažujemo, ali do njih je sve teže doći. Nakon toga sledi kopanje, takođe ručno, pa prskanje, pre svega zaštita od vašaka, jer ako se ne istetiraju dobro, pojedu lišće i sve propadne. Nema bojazni od otrova, ako se zna da karenca traje dva dana, a konzumiranje kreće najranije 15 dana otada. Inače, prve lubenice su stigle već oko 10. juna i cena je bila oko 70 dinara na malo, a sada je već duže oko 50. Što se odabira sorti tiče, odlučili smo se za šarenu “top-gan“ i crnu “maderu“, a prema mišljenju mušterija ova druga je slađa. Robu prodajemo na prikolicama u Starčevu i Vojlovici, za šta imamo dozvole kao otvoreno gazdinstvo. Sezona će trajati do septembra, a onda kreću pripreme za sledeću, jer ne želimo da odustanemo od tradicije - poručuje ovaj Starčevac.
Dragan navodi da proizvođači nastoje da lubenice budu od sedam do 11 kilograma, jer se one sada se najviše traže, ali bude i krupnijih, koje su nekada išle bolje.
- Mislim da ne stoji priča da su velike slađe, izuzev što imaju veće srce, pa ispada da su slasnije. Kada je reč o proceni prilikom branja ili kupovine, najmerodavnija je boja, a može i na kucanje, to jest na zvuk, koji ne sme da bude ni tup, ni previše da zvoni, ali za to treba iskustva - kaže Dragan.
J. F.
Pčelarstvo:
Radova na pčelinjaku je sve manje, ali bi ipak trebalo uraditi sledeće poslove:
- poslednja kontrola sumnjivih zajednica;
- postavljanje češljeva ne letu;
- za dobro prezimljavanje potrebna je jaka i zdrava zajednica pčela sa dovoljno i pravilno raspoređene hrane;
- mlada matica i dobra ventilacija u košnici, takođe i mir na pčelinjaku;
- zaštita košnice od vetra i glodara.
Jedan od glavnih poslova pčela je zatvaranje svih nepotrebnih otvora propolisom, zbog toga ne treba bez potrebe otvarati košnicu, pomerati ramove i skidati nastavke.
Veliki neprijatelji pčela su ose i stršljenovi, te treba praviti klopke za havatanje osa i stršljena i ako se u blizini pčelinjaka nalaze gnezda treba ih uništiti. Potrebno je pokositi travu oko pčelinjaka i staviti mamce za glodare.
Društvo pčelara “Starčevo“ nema planirana okupljanja i predavanja za oktobar mesec. Očekuje se da će aktivnosti zaživeti sredinom novembra. Za 2. decembar dogovoreno je predavanje koje će održati predsednik pčelara Srbije doktor Rodoljub Živadinović.
Goran Stanković
Društvo pčelara “Starčevo“
Voćarstvo:
Septembar je mesec kada su plodovi voća i grožđa većim delom u buradima, teglama, balonima, a poznije sorte to isto čeka uskoro. To znači da u voćnjacima, vinogradima, a i pored destilacionih uređaja, posla ima “na pretek“. Već sada pa na dalje, sledi čišćenje korova, sanacija polomljenih grana i stabala, orezivanje, preventivna zaštita.
Može se reći da je godina bila dobra, generalno gledano. Ali isto tako se mora primetiti da u zavisnosti od mikrolokacije i specifičnih uslova na njima, postoje štete u vinogradima i voćnjacima ili delovima vinograda i voćnjaka. Moramo primetiti i zabeležiti prohujali tornado koji je na nekim lokacijama pričinio ozbiljne štete u vidu polomljenih grana pa i celih stabala, a videli smo i iščupana iz korena stabla. Sve u svemu, život teče dalje.
Zdravi i vredni bili,
Božidar Dimitrić
Društvo destilera, voćara i vinogradara “Starčevo“