Kraj kalendarske 2022. godine za Srpsku pravoslavnu crkvu u Starčevu je veoma uspešan. Tokom decembra završena je drvena konstrukcija i limarski radovi za kupolu zvonika na hramu Ognjene Marije. U isto vreme firma “Alustar sistem“  iz Starčeva donirala je kompletnu aluminijumsku stolariju visokog kvaliteta i prelepog dizajna  za naš novi hram.

             Firma “Nidža mont“ iz Starčeva donirala  je materijal izradu i montažu konstrukcije  za kačanje zvona. Ivan Lepoev se pobrinuo da poravna portu, odveze šut a dovezao je kamion struganog asvalta koji je rasplaniran po porti novog hrama da se za predstojeće događaje ne gazi po blatu.

            U jutarnjim satima poslednjeg dana decembra, NJegovo Preosveštenstvo episkopa Banatskog Gospodina Nikanora  dočekao je veliki broj vernika. Po razgledanju hrama spolja i iznutra Episkop je, uz sasluženje sveštenika, obavio čin osvećenja zvona i krstova za naš hram. Veliko zvovo donilala je firma “Merac skele“ iz Starčeva i  Sreten Jevremović, drugo zvono je donirao Radovan Dimić sa sinovima. Prohromske  krstove za zvonik i oltar donirali su Ivan Lepoev iz Starčeva i protojerej Zoran Maletić, starešina hrama.             Prilikom  osvećenja Vladika Nikanor se usrdno pomolio Gospodu za sve priložnike za gradnju ovog prelepog hrama. U pozdravnoj besedi vladika je pohvalio sve donatore, priložnike, Crkveni odbor, izvođače  radova i sve Starčevce koji učestvuju  u gradnji Doma molitve. Posebno se zahvalio  protojerej Zoranu  Maletiću  starešini hrama za uloženi veliki trud oko gradnje bogomolje. Starešina hrama se zahvalio NJegovom Preosveštenstvu Gospodinu Nikanoru na lepim rečima i što je odvoio vreme da dođe, donese i podeli blagoslov ispred našeg hrama za sve Starčevce i naše naselje. U isto vreme o. Zoran se zahvalio braći sveštenicima i svim okupljenima što su učestvovali u ovom prelepom i blagoslovenom događaju. Ujedno se zahvalio svim donatorima i priložnicima i pozvao sve da sa svojim prilozima pomognu završetak ovog Bogougodnog dela. Po završetku obreda prisutni su posluženi sa pecivom, kolačima i pićem. Episkopa i sveštenstvo je u porodičnoj kući ugostio starešina hrama sa svojom porodicom. U toku istog dana miomili zvuk zvona je obećavao da će uskoro vernike pozivati na molitvu u naš novi hram. U toku istog dana podignuta su zvona u zvonik.

            U sredu, 4. januara više puta pominjana firma “Merac skele“ obezbedila je veliku autodizalicu  od  “Minel montaže“ iz Pančeva koja je podigla kupolu kuju su radnici firme “Stojanović gradnja“ postavili na  pripremljeno mesto na zvoniku. Slobodan Stojanović na vrhu kupole je prihvatio krst i isti sa šrafovima pričvrstio na njegovo mesto da ga vidimo sa svih strana dolazeći ka centru našeg prelepog mesta.

            Na badnje jutro organizovano se išlo u seču badnjake za oba hrama i udruženje “Stari Ras“. Posle večernjeg bogosluženja osveštan je i upaljen badnjak u porti hrama Sv. Pantelejmona. Veliki broj prisutnih je pozdravio o. Nedeljko. Istim se zahvalio o. Zoran i pozvao da se posluže po običaju kuvanim vinom i rakijom i pripremljenim bombonama a posle da se okupe i kod hrama Ognjene Marije. Uz svetlost  reflektora osveštan je i naložen badnjak kod novog hrama. Veliki broj okupljenih je pozdravio o. Zoran i poželio da se uskoro dovrši gradnja ovog hrama koji je već ukras centra našeg mesta. U vreme posluženja kuvanim vinom i rakijom kao i raznim slatkišima i voćem, Radovan Dimić je ispalio vatromet koji je obasjao hram i ulepšao veče prisutnima.

            Na božićnoj liturgiji  na kojoj je pročitana poslanica NJegove svetosti Patrijarha  Srpskog  Porfirija  je molitveno prisustvovao veoma veliki broj vernika i gostiju.  Slava Gospodu za sva dobročinstva koja nam je darivao i hvala svakom pojedincu za priloge sa kojim pomažu da gradimo naš hram.

SN

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top