Leto je vreme za odmor i turističke posete. Iako je do nedavno izgledalo da se Starčevo ne može naći na mapi onih koji razmišljaju o tome gde će i šta posetiti, više nije tako. Nakon otvaranja muzeja istorije Starčeva 2020. godine i formiranja turističke ponude našeg mesta, koja pored obilaska muzeja nudi i posete dvema starčevačkim crkvama, ergeli konja  i mogućnost priređivanja banatskog ručka u etno-restoranu, a uz sve to i posetu srednjovekovnom manastiru Vojlovica koji se nalazi u neposrednoj blizini našeg mesta, u Starčevu boravi sve više turista.

 

             Za samo godinu dana, po podacima iz muzeja, saznanja o interesantnoj istoriji Starčeva imalo je priliku da stekne više od 1000 posetilaca.

            Sezona je uveliko u toku. Pored brojnih pojedinačnih poseta, beleže se i dve grupne. Muzej je najpre, 6. jula, ugostio    grupu posetilaca, seniora sa Vračara. Oni su se na celodnevni izlet u Starčevo zaputili na nesvakidašnji način - iz pravca Vinče, preko skele na Dunavu! Na ovom, moglo bi se reći, avanturističkom poduhvatu vremešnih posetilaca iz Beograda, domaćini iz MZ Starčevo predvođeni Petrom Andrejićem i Predragom Stankovićem, sačekali su ih na “milju“ na Dunavu, a potom su zajedno  uputili ka manastiru Vojlovici gde ih je dočekao iguman Teodor, starešina ovog manastira. Nakon boravka u ovom nesvakidašnjem ambijetu (manastir se nalazi u okruženju pančevačke “Rafinerije“). Turisti su potom obišli starčevačku pravoslavnu crkvu Sv. Pantelejmona, podignutu 1910. godine i rimokatoličku crkvu posvećenu Sv. Mauriciju koja je podignuta 1867, muzej istorije Starčeva i ergelu konja “Merac“. Poseta  je završena prepričavanjem utisaka tokom ručka u restoranu “Đeram“, gde se za dobro raspoloženje Beograđana pobrinuo gitarista Tođa.

            Već 14. jula, usledila je nova organizovana poseta, ovaj put članova Udruženja penzionera iz Dolova, predvođena predsednikom Vladom Dimitrijevim. Oni su takođe obišli obe starčevačke crkve i muzej, a zatim u laganoj šetnji razgledali  centar Starčeva i široki Trg neolita. Među posetiocima bilo je i rođenih Starčevki koje su se uz dozu nostalgije prisećale sugrađana i dešavanja koje pamte iz svog detinjstva i mladosti, a pre udaje u Dolovo. Pri povratku, Dolovci su posetili i vojlovački manastir.

            Turistička ponuda Starčeva još uvek je u razvoju, ali beleži odlične rezultate. Treba istaći i podršku Grada Pančeva i sekretarijata za kulturu i omladinu. Posete se nižu, kulturni poslenici i predstavnici mesne uprave imaju pune ruke posla kako bi obezbedili da svi koji dođu u Starčevo iz njega odu zadovoljni. To tako i biva.

M. J.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top