zasluzni2023049809

            Od pre četiri godine Mesna zajednica Starčevo dodeljuje priznanja pojedincima i kolektivima koji su se naročito istakli u lokalnoj zajednici.  Ustanovljavanje priznanja  “Zaslužni Starčevac“ plod je  opredeljenja da se nagrade rezultati i zalaganja naših sugrađana i pospeši ih na dalji uspešan rad. Ovogodišnja priznanja uručena su, povodom Ognjene Marije, Dana Starčeva,  na svečanosti održanoj u našem muzeju 29. jula. Ove godine dodeljena su tri pojednična i dva kolektivna priznanja.

            Plaketa “Zaslužni Starčevac“  je najpre uručena Janji Nikolić, đaku generacije Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić“. Janja je neko ko je veoma snažno motivisan da uči i da napreduje. Zainteresovana  je za različite oblasti, uspešno je ispunjavala sve školske zadatke, i time pokazla visak nivo odgovornosti prema svim obavezama koje su joj postavljene. Zbog toga je nagrađivana i  posebnim diplomama. Omiljena je među  drugarima i uvek spremna svima da pomogne. NJena pouzdanost, kao i visok stepen empatije, krase njenu ličnost. Odgovorna je, vredna, poštena, samokritična i elokventana Dosta čita, ima bogat rečnik, i izuzetno je vešt govornik.  S obzirom na to da ima široka interesovanja, lako povezuje stvari i pojmove iz različitih oblasti što je danas među učenicima  veoma retko. Ono što upotpunjuje  Janjinu  ličnost je njena potreba da što više upotpuni svoje znanje, ali ne zbog ocene. Kao i svim dobitiicma, priznanje joj je uručio predsednik Mesne zajednice Starčevo Petar Andrejić.

            Kroz  priče o hrabrosti i velikodušnosti, otkrivamo kako mala dela dobrote mogu imati ogroman uticaj na zajednicu i društvo u celini. Ovi heroji humanosti nisu samo donosili olakšanje i utehu onima u nevolji, već su i podstakli pozitivne promene i osnažili druge da se uključe u humanitarni rad. Upravo zbog toga, ova svečanost imala je poseban značaj jer je omogućila da se javno prizna njihov izuzetan doprinos i iskaže zahvalnost  što svojim primerom pokazuju kako svako od nas može biti nosilac pozitivnih promena u društvu.

            Radovan Perović je rođen u Pančevu 1976. godine . Živi sa suprugom Brankom i sinom Predragom. Do sada se često uključivao u humanitarne akcije i višestruki je dobrovoljni davalac krvi. Jedan o najvećih podviga je odlazak iz Starčeva na hodočašće u manastir Ostrog. Pod geslom “Za našu decu, put ka svecu“ prikupljeno je preko milion dinara koja su donirana dečijem odeljenju pančevačke bolnice. Radovan Perović, za naročito iskazanu humanost i solidarnost, dobio je priznanje “Zaslužni Starčevac“.

            Katarina Deninger je rođena 1983. godine. Živi u Starčevu sa suprugom i troje dece. Osnovala je 2016. godine udruženje majki sa troje dece. Tada je organizovala potpisivanje peticije za izmenu Zakona o porodičnim odnosima u delu davanja naknade roditeljima sa troje i četvoro dece koje je potpisalo 100.000 ljudi i izmena Zakona je usvojena. Organizovala je zapošljavanje oko 1000 članova velikih porodica u lokalnim samoupravama. Organizovala i učestvovala u velikom broju humanitarnih akcija u kojima se godišnje podeli više tona humanitarne pomoći. Fondacija Ane i Vlade Divac, u saradnji sa Evropskom unijom je ove godine predložila za zvanje “Heroj Srbije“ koje je i  dobila. Katarini je, za dugogodišnji humanitarni rad, uručeno priznanje “Zaslužni Starčevac“.

            Folklorna igra se u našem mestu neguje još od davne 1968. godine i sve do 2011. funkcionisao je u sklopu Doma kulture. Od tada se izdvaja u zasebno društvo pod nazivom KUD “Neolit“. Društvo danas broji oko 150 članova podeljenih u više grupa: škola folklora, mlađa i starija dečija grupa, omladinski ansambl, izvođački ansambl i narodni orkestar. Kulturno-umetničko društvo  “Neolit“ je učestvovalo na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima na kojima su dostojno predstavljali naše mesto i našu zemlju. Za doprinos očuvanju tradicije i razvoj kulture u našem mestu, u ime starčevačkih folkloraša priznanje je primio  Uroš Ban.

            Dobrovoljno vatrogaštvo ima dugu tzradiciju na ovim prostorima. Dobrovoljno vatrogasno društvo  “Starčevo“ je najstarije organizovano udruženje u našem mestu. Osnovano je  davne 1891. godine. Društvo ima formiranu vatrogasnu jedinicu, kadrovski opremljenu sa mladim vatrogascima koji su stekli adekvatno vatrogasno obrazovanje. Vatrogasna jedinica DVD-a  “Starčevo“ je spremna da u svakom trenutku odgovori brzom intrevencijom po pitanju kako gašenja požara u samom naselju i njegovom ataru, tako i u slučajevima drugih elementarnih nepogoda i potrebe za spašavanjem unesrećenih. Priznanje je, za izuzetan doprinos razvoju lokalne zajednice, u ime DVD-a “Starčevo“ primio je Stefan Pavlov, vatrogasni oficir i sekretar starčevačkog dobrovoljnog vatrogasnog društva.

M. J.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top