Protekla godina je bila veoma uspešna za pančevački Crveni krst?

         - Godina je bila ispunjena mnogim  angažovanjima zaposlenih i volontera, tekla je brzim tempom  a protekla uspešno. Zadovoljstvo  merimo time što smo bili spremni da odgovorimo na  potrebe i različite zahteve naših sugrađana koji su svakodnevni. Da odgovorimo na potrebe škola i vrtića, lokalne zajednice. Zadovoljni smo jer uspevamo da angažujemo i naše i sugrađane u raznolikim aktivnostima, na primer da postanu i ostanu dobrovoljni davaoci krvi, da svojim donacijama budu podrška socijalno ugroženim licima, da zajedno obradujemo decu novogodišnjim paketićima i školskim priborom, da obogatimo obroke u narodnoj kuhinji voćem, povrćem, namirnicama. Jesmo zadovoljni, ali nas još i više obavezuju postignuća.

            Dešavale su se novine u smislu angažovanja same organizacije kao i promene u zahtevima?

            - Usled postojeće  specifičnosti same organizacije i procesa rada u njoj, Crveni krst poseduje  mogućnost brzog prilagođavanja različitim izazovima i situacijama što daje kvalitet ali i sigurnost onih koji očekuju  naš  odgovor i delovanje. Zbog različitih znanja i veština koje poseduju zaposleni i volonteri vrlo brzo se reorganizujemo radi delovanja. Ni jedan posao nam nije stran kada se očekuje pomoć i podrška sa naše strane. Briga o ljudima u zajednici, odgovornost i stručnost kao obaveza prema korisnicima programa Crvenog krsta, prema donatorima i društvenoj zajednici, bili su osnov planiranja i realizacije svih aktivnosti.

            Da li se ostvarili sve zacrtane ciljeve?

            - Tokom poslednjih godina su postavljeni dobri temelji, organizacija je postala stabilna, dobro organizovana, otvorena za javnost, kompetentna u ovlašćenjima, pouzdan oslonac građanstvu, mnogim udruženjima  građana, javnom sektoru. Uvek nam je u fokusu pojedinac. Nije jednostavno, ali to je izazov za koji se smatramo odgovornim a pre svega odlučnim za preduzimanje sledećih koraka.

            Na različite načine sedam profesionalno zaposlenih i blizu 50 omladinaca, ali i seniora, bili su angažovani  u svim oblicima pomoći i pružanju usluga građanstvu iz delokruga socijalnog, humanitarnog rada kao i kroz edukativne programe usmerene pre svega na decu i mlade.

            Tokom prošle godine stigle su i neke novine u radu Crvenog krsta. Među njima bismo svakako izdvojili to što vi sada brinete o najugroženijima kroz narodnu kuhinju?

            - Skupština grada na sednici održanoj 10. jula prošle godine usvojila je Odluku o izmeni Odluke  o socijalnoj zaštiti kojom je  narodna kuhinja određena za deo programskih aktivnosti Crvenog krsta Pančevo. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja opredeljuje sredstva za obezbeđivanje 10 osnovnih artikala hrane prema utvrđenom normativu za devet meseci po korisniku, a za potrebe realizacije Programa narodnih kuhinja na teritoriji Republike Srbije koje realizuju organizacije Crvenog krsta i time daje osnov za rad narodnih kuhinja. Grad Pančevo je opredelio nedostajuća sredstva  za potrebe pripreme i distribucije kuvanih obroka za svih 12 meseci za sva lica koja ostvaruju ovo pravo. To je od velikog značaja jer, ponekad je mala pomoć preventivno veoma jaka i može da spreči neslućene posledice, i pružanje te male pomoći ne sme da previše čeka.

            Kako brinete o socijalno ugroženima u naseljenim mestima na teritoriji Grada Pančeva. Da li oni i dalje primaju pakete ili dobijaju hranu iz narodne kuhinje?

            - U skladu sa Odlukom Grada Pančeva korisnici prava na narodnu kuhinju i u svih devet naseljenih mesta, počev od 1. septembra prošle godine,   ostvaruju  pravo na topli kuvani obrok, za razliku od prethodnog perioda kada su ostvarivali pravo na pakete sa namirnicama, na mesečnom nivou.   Time je usluga narodne kuhinje znatno unapređena i u potpunosti u skladu sa činjenicom  da  nije u pitanju samo jelo već mnogo više od toga, u socijalnom i humanom pristupu korisnicima. Besplatno korišćenje toplog obroka je velika humanitarna podrška građanima i njihovim porodicama koje je sticaj okolnosti doveo u takvu situaciju da su ostali bez materijalnih sredstava za  osnovne životne potreba, pa i za hranu. Obroci se pripremaju i distribuiraju svakoga dana za šest dana u nedelji za sva lica koja ostvaruju ovo pravo. To daje sigurnost jer svakoga dana, na istom mestu i u isto vreme  korisnike očekuje topao i nutritivno vredan obrok.

            Na teritoriji naseljenih mesta u organizaciji podele  obroka aktivno učestvuju  mesne  zajednice što je pokazalo  svoj  kvalitet,  dobro sarađujemo jer nam je svima isti zajednički interes a to je biti na usluzi svom građanstvu.

            Redovne akcije davanja krvi se organizuju svake srede u Pančevu. Kakva je sada sutuacija?

            - Svake srede od 9 do 12 sati, a poslednje srede u mesecu od 13 do 17 časova održavaju se redovne akcije, evo već sada punih pet godina. Pančevci su humani ljudi, odazivaju se na sve naše pozive i apele kada nedostaju zalihe krvi. Hvala im na istrajnosti i dobronamernosti, to nema svoju cenu jer jedino  krv kao lek nema zamenu. Nažalost i vrlo često  to sve nije dovoljno. U celoj Srbiji broj davalaca krvi se neznatno povećava, za to postoje mnogi opravdani ali još više neopravdanih razloga na koje zajedničkim naporima možemo svi da utičemo.

            Na koji način ćete tokom ove godine raditi na tome da se poveća broj dobrovoljnih davalaca krvi?

            - Pre svega zamolićemo odgovorna lica privrednih subjekata sa teritorije Grada Pančeva da, u skladu sa Zakonom,   omoguće svojim zaposlenima da odsustvuju sa posla, kako bi došli na  akciju i dali krv. Ili da nama daju mogućnost da unutar njihovog radnog prostora organizujemo akcije dobrovoljnog davanja krvi. Bili bi im veoma zahvalni zbog društveno odgovornog odnosa spram naše zajednice, a najviše zbog onih koji čekaju baš tu jedinicu krvu kao i zbog njihovih porodica koje neprekidno brinu. Tek kada se sami nađemo u takvoj situaciji postanemo svesni vitalnog značaja dobrovoljnog davalaštva krvi.

            Da li treba dati više benefita dobrovoljnim davaocima krvi, bar onima koji su više desetina puta dali krv?

            - Po našim saznanjima radi se na izmeni Zakona  koji će doneti novine u odnosu na dobrovoljne davaoce krvi. Crveni krst Srbije je uključen i učestvuje u procesu formulisanja i donošenja novih odredbi, stoga smo sigurni da će nova rešenja ići u korist dobrovoljnih davaoca krvi.

            Koliko je stresno za vas u Crvenom krstu kada nema dovoljno jedinica krvi, a neophodna je nekome za lečenje?

            - To su momenti na koje ne možemo da utičemo, ali možemo i da delujemo, što i činimo. Uključujemo sistem koji informiše i poziva dobrovoljne davaoce o novonastaloj potrebi, budemo podrška i u prevozu dobrovoljnih davaoca ukoliko je potrebno otići  u Institut za transfuziju krvi Beograd, kada su trombociti u pitanju. Obaveštavamo one dobrovoljne davaoce krvi čija krvna grupa izrazito nedostaje kao i “pale lampice za alarm“, organizuju  se i vanredne akcije,  pozivaju se kolektivi.  Mediji su velika podrška u svim tim aktivnostima.

            Volonteri su okosnica rada Crvenog krsta. Koliko su mladi danas zainteresovani da se bave ovakvim aktivnostima?

            - Oni su ponos Crvenog krsta! Nesebično ulažu svoje vreme i dobru volju za dobrobit šire društvene zajednice. Možda nisu svesni ovih činjenica jer im je u volonterizmu fokus na povezivanju, druženju, učenju i napredovanju u različitim programima Crvenog krsta. Vremenom i sazrevanjem postaće u pravoj meri svesni vrednosti koju su poklonili onima kojima je to značilo, ali i sebi time što su proširili svoja  znanja, oplemenili svoje vrline  i osetili vrednost davanja.  Oni su zaista svetli  primer.

            Moramo da istaknemo da se sa gotovo svih takmičenja u pružanju prve pomoći, oni vraćaju sa priznanjima...

            - Prva pomoć je i prva ljubav svih volontera koji dođu u Crveni krst. Zato ne čudi sa koliko posvećenosti uče veštinu pružanja prve pomoći, koliko se raduju pripremama za takmičenja koja se organizuju na svim nivoima Crvenog krsta, kao i zbog čega osvajaju nagrade.

            Volonteri provode vreme sa decom i u odmaralištima?

            - Tokom letnjeg raspusta naši volonteri imaju priliku da budu podrška deci iz socijalno ugroženih porodica koja provode raspust u odmaralištima Crvenog krsta. Zahvaljujući podršci pokrajinske i republičke vlade  odobrena sredstva se usmeravaju ka odmaralištima u Vršcu i Baošićima. 

            Krajem godine obezbeđeni su i paketići za decu korisnika vaših usluga?

            - Tokom cele godine uz podršku naših sugrađana pripremamo se da obradujemo decu pre svega iz socijalno ugroženih porodica za novogodišnje praznike. Igračke, slatkiše, školski pribor, razne sitnice prikupljaju i njihovi drugari u svojim školama te ih donose u našu organizaciju. Neke kompanije se uključuju donacijama ili nam daju mogućnost da u njihovim prodajnim  objektima organizujemo prikupljanje slatkiša i slaniša za pripremu poklona. I zatim nastaje malo slavlje  i važan posao za nas u Crvenom krstu, a to je nabavka ukrasnih kesa, još slatkia, odabir igračaka, pakovanje paketića, vezivanje ukrasnih mašnica i na kraju radost zbog podele paketića.

            Koliko su naši sugrađani zainteresovani da pomognu drugima i da li donose hranu ili garderobu u Crveni krst?

            - LJudi su uvek spremni da pomognu onome ko se nađe u nevolji. Nisam srela nekoga ko je odbilo da pomogne na bilo koji odgovarajući način. Potrebno je da imaju saznanje, mi nastojimo da im prenesemo informaciju na koji način mogu da pomognu.  Smatram da je to prirodna stvar jer, čovek se na čoveka oslanja.

            Ako neki želi da pomogne gde može da dobije informacije i kako sve može da pomogne?

            - Vrata Crvenog krsta Pančevo u Ulici Žarka Zrenjanina broj 15 svakog radnog dana su i doslovce širom otvorena za sve dobronamerne ljude, kao i za one kojima je potrebna naša pomoć.

            Ljubazno molimo naše sugrađane da, ukoliko imaju saznanja da bi nekome  bile od koristi sve ove informacije, njima ih prenesu. Ili da nas obaveste, a mi ćemo preduzeti sve što je u našoj  mogućnosti i u skladu sa ovlašćenjima koja imamo. Aktivni smo na društvenim mrežama Fejsbuk, Instagram, naš veb portal je njnjnj.crvenikrstpancevo.org.rs, a i-mejl   pancevoŽredcross.org.rs i  pancevoŽmts.rs. Broj telefona je: 013/301-530 013. To su naši kontakti za sve informacije.

            Nakon svega iznetog može se zaključiti da je ideja o osnivanju Crvenog krsta, zaista ideja koja je promenila svet!

Zorana Šteković

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top