All for Joomla All for Webmasters

Danijela Mihajlija, folklorašica: Folklor je ljubav za sva vremena

13 januar 2020
(0 glasova)

Danijela Mihajlija je rođena 2001. godine. Osnovnu školu završila je u Starčevu, a zatim i Poljoprivrednu školu “Josif Pančić“ u Pančevu. Trenutno pohađa Višu inženjersku školu u Zemunu, smer bezbednost i zadravlje na radu.

Od svoje pete godine  član je folklornog ansambla koji je tada bio pri Domu kulture, a kasnije je postala član KUD-a “Neolit“, u kome  trenutno nastupa u prvom folklornom ansamblu.

            Od malena ste zavoleli folklor?

            - Pre polaska u školu, već u petoj godini života počela sam da učim prve korake. Uzor mi je bila sestra Snežana Cakić koja je već išla na folklor, pa svaki put, kada bi došla kod mene, zajedno bismo igrale. Tako je sve počelo a traje i danas. Nikada nisam pokušala da se bavim nijednim sportom jer, jednostavno, ne vidim sebe u sportu, mada ga volim i dosta pratim sportska dešavanja.

            Zašto poljoprivredna škola?

            - Igrom slučaja sam upisala poljoprivrednu školu iako to nikada nisam želela jer su moji roditelji završili istu školu. Na kraju, iz želje za daljim obrazovanjem, odabrala sam pomenutu školu u Zemunu. U pitanju je privatna škola a u grupi (razredu) koji pohađam   razlika u starosnoj dobi je od 18 do 40 godina. Neki od učenika  su tu zbog prekvalifikacije a neki zbog stepena obrazovanja koji je potreban za posao koji već rade. Svakako, atmosfera je pozitivna i delujemo kao tim.

            Zašto ste odabrali baš smer “bezbednost i zdravlje na radu“?

            - U pitanju je novi smer kod nas u Srbiji a sve firme će morati da imaju zaposlene u toj struci. Videla sam šansu za zaposlenje i neveliku konkurenciju. Poljoprivredna škola je bila samo osnov za moje dalje školovanje, imala sam vremena da razmislim i odlučim se za dalje. Sebe u budućnosti vidim upravo u struci za koju se školujem.

            Folklor je jedna faza odrastanja u Vašem životu?

            - Cilj sam postigla. Od najmlađe grupe, radom i trudom, dospela sam do prvog ansambla. Mnogo rada je iza mene a još više godina truda je ispred mene. Veoma sam naučila o kulturi i tradiciji svoje zemlje. Stekla sam i mnogo prijatelja u inostranstvu. Što je značajno, mi smo u KUD-u jedna velika porodica a po uzoru na generacije pre nas, desila su se ne raskidiva prijateljstva.

            Putovanja, gostovanja u regionu?

            - U mlađim folklornim grupama uglavnom smo učestvovali na takmičenjima i gostovanjima u našoj okolini. Tek kada sam postala član prvog ansambla postala sam deo koncertnih turneja. Do sada sam bila na turnejama u Italiji, Bugarskoj, Rumuniji, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini. Do sada na mene je ostavilo najjači utisak gostovanje u BIH, jer smo bili u privatnom smeštaju kod naših prijatelja folkloraša pa samim tim je celokupni događaj bio nezaboravan. Putovanje u grad Radauc u Rumuniji takođe će ostati duboko u mom sećanju.  Putovali smo 20 sati a zatim u tri dana imali isto toliko  koncerta, pa ponovo dvadeset sati putovanja kući!

            Završena je jedna godina. Kako bi je okarakterisali?

            - Sa gledišta folklora - bila je to uspešna godina. Pored aktivnosti tokom godine, kao i u prethodne četiri  godine, u Centru za kulturu u Pančevu održali smo sada već tradicionalni koncert “Korakom tradicije“. Uvek su nam u goste na koncertima dolazili poznati KUD-ovi iz Srbije. Kao vrhunac, održali smo, 22. decembra, koncert u Velikoj sali Doma kulture u našem mestu, na kome su učestvovale sve starosne grupe KUD-a “Neolit“... Aaktivni smo tokom cele godine.

            Planovi za budućnost?

            - Škola je na prvom mestu a zatim, možda, master studije. Naravno, volela bih da radim posao u svojoj struci. Folklorom ću se baviti sve  dok fizički budem mogla da igram.

Goran Milošević

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…