Dobrovoljno vatrogasno društvo “Starčevo“ osnovano je pre 127 godina. Recite našim čitaocima nešto zanimljivo iz bogate istorije DVD-a.

            - DVD “Starčevo“ ima dugu tradiciju dobrovoljnog vatrogaštva na ovim prostorima. Naše društvo je najstarije organizovano društvo u Starčevu. Osnovali su ga davne 1891. godine Mađari,  Nemci, Srbi i  Hrvati, kao najzastupljeniji meštani Starčeva. Tradicija dobrovoljnog vatrogaštva se nastavila i tokom oba svetska rata kao i posle njih a neguje se i dan danas.

            Na žalost, u eri ekspanzije računara, mobilne telefonije i raznih sportova,  mladi su sve manje zainteresovani za poziv dobrovoljnog vatrogaca. DVD “Starčevo“ je suočeno sa rasipanjem članstva i zbog odlaska članova na rad u inostranstvo, a mnogi članovi zbog starosne dobi ne mogu biti više u sastavu operativne jedinice, već su samo počasni članovi Društva. Nedostaju nam mladi dobrovoljci starosne dobi od 16 do 30 godina, kako bi se pojačala operativna vatrogasna jedinica. Posebno nedostaju mladi sa polozenim vozačkim ispitom “C“ kategorije. Članovi našeg vatrogasnog društva mogu biti i žene i muškarci. Novi zakon o dobrovoljnom vatrogaštvu, koji bi trebalo da dođe na red za usvajanje do kraja ove godine, obuhvata i određene benefite za članove operativnih jedinica DVD-a, a sami DVD-ovi bi se po tom zakonu  finansirali od strane mesnih zajednica.

            DVD “Starčevo“ je poslednjih godina čest organizator vatrogasnih takmičenja. Infrastruktura, prigradskog naselja kakvo je Starčevo, omogućuje da se organizuju takmičenja vatrogasaca ne samo na nivou grada i regije već i na nivou republičkih takmičenja. Skupovi vatrogasaca koji su prethodnih godina organizovani od strane našeg DVD-a, ocenjeni su sa visokim ocenama od strane gradskog, pokrajinskog i  republičkog Vatrogasnog saveza.

            DVD “Starčevo“ je skladna i složna organizacija. Podsetimo, čime sve raspolaže?

            - DVD “Starčevo“ poseduje Vatrogasni dom koji je uz samu zgradu Mesne zajednice. Vatrogasni dom ima salu za okupljanja i smeštaj vatrogasaca, kancelariju rukovodstva društva, trpezariju, mokri čvor i dve garaže. Posedujemo navalno vatrogasno vozilo FAP13 sa rezervoarom od 6000 litara vode, sa uređajem za pravljenje pene, dva vitla, sa vatrogasnim topom za rasprskavanje vode i svom opremom potrebnom za dejstva pri gašenju požara i spasavanju unesrećenih. Vozilo je pre deset godina potpuno restaurirano u “Vatrospremu“, tako da iako staro 45 godina, može bez problema da zameni svako savremenije vatrogasno vozilo. Prošle godine remontovana je i vatrogasna pumpa na vozilu. DVD poseduje i vatrogasnu prikolicu sa “rosenbauerovom“ vatrogasnom pumpom i njenom pratećom opremom. Imamo i dosta rezervne vatrogasne opreme (creva, PP aparate, mlaznice, razdelnice, odela idr.) i svu opremu za vatrogasna takmičenja.

            A ono što je najvažnije su članovi, koji po činu mogu biti: viši vatrogasni oficiri, vatrogasni oficiri, vatrogasni podoficiri i vatrogasci. Brojimo više od sto članova od kojih aktivnih ima oko dvadeset. Počasnim članovima se smatraju oni članovi koji su stariji od 65 godina.

            Koje su to redovne aktivnosti starčevačkih vatrogasaca?

            - Prvenstveno prevencija po pitanju zaštite od požara. Edukacija građanstva kako izbeći pojavu požara i njegova lokalizacija, kako reagovati u slučaju elementarnih nepogoda, poplava, jakih vetrova... Zatim, edukacija članova, obilasci većih poljoprivrednih gazdinstava neposredno pred žetvene radove, pregled njihove PP opreme i ispravnosti mašina koje učestvuju u žetvi, a sve u cilju sprečavanja nastanka požara. Potom i dežurstva operativnih jedinica u Vatrogasnom domu tokom udarnih dana žetve kao i kućne pripravnosti operativaca tokom ostalih dana.

            Značajne su i redovne aktivnosti na održavanju vozila, vatrogasne pumpe, opreme kao i održavanje Vatrogasnog doma. Vodi se računa o aktivnostima na pripremama za vatrogasna takmičenja, kao i o ispomoći i saradnji sa ostalim društvima i ustanovama kojima je naša pomoć potrebna. Na kraju, najbitnija su samostalna učešća u gašenju požara van stambenih objekata u naselju i učešća na gašenjima požara stambenih objekata u sadejstvu sa profesionalnom vatrogasnom jedinicom MUP-a Pančevo.

            Sarađujete li sa drugim organizacijama u naselju i okolini?

            DVD “Starčevo“ ima odličnu saradnju sa Mesnom zajednicom, Domom kulture, Kreativnim kulturnim klubom, “Starčevačkim novinama“, Osnovnom školom, JKP-om, izviđačkim odredom, udruženjima lovaca i pecaroša, udruženjima medara, voćara i destilera i mnogim drugim.

            Budnost je na prvom mestu. Može li DVD “Starčevo“ da odgovori izazovima u prevenciji od požara i brzom delovanju ako se požar dogodi u naselju ili  ataru?

            - Dobrovoljni vatrogasci Starčeva su spremni da u svakom trenutku odgovore brzom intervencijom po pitanju kako gašenja požara u naselju i ataru, tako i u slučajevima drugih elementarnih nepogoda i potrebe za spašavanjem unesrećenih. Naš stručni kadar se trudi da edukuje građanstvo kako po pitanju protivpožarne zaštite tako i po pitanju zaštite ljudi, objekata i ostalih dobara.

Petar Andrejić

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top