Već po ustaljenoj praksi, drugog dana najradosnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, izviđači organizuju takmičenje u okviru svog odreda.

Pored već tradicionalnog kucanja uskršnjim jajima koje se organizuje po pravilima kup sistema, izviđači se takmiče u raznim izviđačkim disciplinama koje imaju uskršnju simboliku.Takmičarske discipline u kojima su se takmičili starčevački skauti su: “štafetno nošenje jaja“, “obori jaje“,  “u zekanovom gnezdu“, “zapamti jaje“ i “reč zekana“. U ovom takmičenju prvo mesto je osvojila ekipa “Zekonje“ u kojoj su učestvovali: Mihajlo Filipović, Sonja Stojanović, Veljko Filipović, Teodora Stojanović i Stefan Deninger. Drugi su bili “Vukovi“ u čijem sastavu su bili Jelena Jovanović, Lazar Balog, Mihajlo Škrbić i Uroš Ćirković. Za trećeplasiranu ekipu koja nosi naziv “Zec“ takmičili su se: Vuk Milosavljević, Anja Veličković, Nataša Marček, Dunja Veličković i Ana Jovanović. Četvrto mesto su zauzeli “Buldozi“ a peto ekipa “Šarena jaja“.

            Nakon što su se razmrdali u uskršnjem takmičenju, izviđači su se takmičili u kucanju uskršnjim jajima i to u dve kategorije: “koka“ i “super jaje“ U prvoj kategoriji takmičilo se 32 takmičara. Žrebanje je bilo “iz šešira“a jedino pravilo je bilo da mlađi takmičar udara, dok stariji bira stranu jajeta. Prvo mesto je osvojio Vuk Milosavljević, drugoplasirani je bio Marko Stana, dok je treća bila Anja Veličković. U drugoj kategoriji ukrštala su se jaja od gusaka, pataka i morki. Učestvovalo je samo osam  takmičara a redosled pobednika izgleda ovako: prvo mesto - Marko Stana, drugo Veljko Filipović a treće Anđela Selimovski.

Izviđači uskoro i u Banatskom Brestovcu

            Izviđači se šire teritorijom grada Pančeva. Nakon što su starčevački skauti osnovali četu u Pančevu koja je od ove godine postala samostalni odred, od ove godine u Banatskom Brestovcu počinje izviđačka priča. Naime, grupa ljubitelja prirode u ovom pančevačkom selu, rešila je da pokrene izviđačku organizaciju u svom mestu. Starčevci su prihvatili da pomognu u skladu sa svojim mogućnostima pa je već počelo sa izviđačkim osposobljavanjem pomenute grupe mladih Brestovčana. Oni će u narednom periodu jednom do dva puta nedeljno dolaziti u Starčevo gde će se upoznati sa ovom organizacijom i ukoliko sve bude teklo po planu u narednoj školskoj godini izviđačka reka poteći će u još jednom mestu. Treba napomenuti da su starčevački skauti nakon osamostaljivanja pančevačkih izviđača donirali deo opreme i nastavili veoma dobru saradnju sa novoformiranim odredom. 

NOT u Beloj Palanci

            Ekipa starčevačkog odreda izviđača učestvovala je prvog majskog vikenda na noćnom orijentacionom višeboju na krajnjem jugoistoku naše zemlje, u dalekoj Beloj Palanci. U predivnom okruženju nadaleko poznate Stare planine boravili su iskusni izviđači i planinke starčevačkog odreda: Aleksandra Kostić, Emilija Varga, Teodora Jović, Branislav Nikić i Mateja Uskoković i tamo učestvovali u konkurenciji starijih izviđača kao najmlađi učesnici. Obzirom da su svi članovi ove ekipe, izuzimajući Mateju tek ove godine počeli sa takmičenjem u ovoj kategoriji pravo je iznenađenje osvajanje drugog mesta na ovom takmičenju. Loše vreme i dosadna kiša koja je padala skoro sve vreme takmičenja nije uspela da pokoleba Starčevce koji su se odlično snašli na potpuno nepoznatom terenu u noćnim uslovima i dokazali po ko zna koji put da u Starčevu postoji izuzetno dobro organizovan odred u kome se radi kvalitetno.

P. S.

Kroki vesti

 Načelnik Saveza izviđača Srbije i odreda “Nadel“, Marko Ivošević, i član starešinstva Saveza Jelena Košarić, učestvovali su na sastanku u Obrenovcu, opštini koja je ove godine izdvojila značajna sredstva za izviđačku organizaciju pa će ova beogradska opština ove godine biti domaćin izviđačkih igara Srbije.

 Tokom vikenda, od 31.05. do 2.06. predviđen je bivak u okolini Starčeva na kome će pored starčevačkih izviđača učestvovati i izviđači iz Velike Plane.

 Izviđači su i ove godine bili u organizaciji takmičenja u orijentiringu a Vuk Milosavljević, Danilo Radosavljević i Marija Gerdić, učestvovali su i na republičkom takmičenju koje je održano u Košutnjaku.

 Starčevački odred će i ove godine biti jedan od organizatora i učesnika Dana avanture koji se održava, 1. juna, u pančevačkom parku “Barutana“. 

 Jedna ekipa iz Starčeva i dve iz Pančeva, poslednjeg majskog vikenda, učestvovaće na majskim susretima izviđača u Šapcu

P. S.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top