folklor

“Poštovani prijatelji, posle duže pauze izazvane pandemijom koronavirusa, najzad možemo da vam kažemo - dobro veče, dobro došli na koncert Kulturno-umetničkog društva “Neolit“.

Ovako je konferansa započela obraćanje punoj sali velike scene Doma kulture. Da, posle više od godinu i po dana, KUD “Neolit“ je održalo celovečernji koncert u našem mestu. Željni igre pred publikom bili su naši folkloraši, ali odgovorila je na to i publika došavši u velikom broju, više od 250 ljudi sjatilo se u Dom kulture, ne štedeći dlanove, neprekidno je podržavala mlade umetnike na “daskama koje život znače“. U nedelju, 20. juna, na prvi dan Duhova, poslednjeg dana proleća, igrači i svirači našeg KUD-a izneli su sjajan program, skoro dva sata kvalitetnog programa u saradnji sa gostima iz KUD-a “Abrašević“ iz Smederevske Palanke.

- “Žali Zare, da žalimo“, igrama Pčinjnskog kraja, u izvedbi izvođačkog ansambla započeo je pravi folkloraški spektakl, a odmah zatim su gosti predstavili igre iz Šumadije i Pomoravlja. Posle njih, na sceni se pojavila starija dečija grupa, sa igrama iz Krivog Vira, starom poznatom koreografijom i izmamila veliki aplauz. U središnjem delu koncerta smenjivali su se naši i gostujući igrači, te redom prikazali igre iz Zaječara, Bujanovca, Pirota, Binačke Morave, žensko vlaško nadigravanje... Naravno, najveće simpatije su prikupile igre iz Pirota, jer su ih izveli najmlađi članovi KUD-a, odigravši odlično i spremno kao kakav izvođački sastav. Za finalni deo koncerta, prvi ansambl KUD-a “Neolit“ pripremio je Šaljive igre iz Banata, a solisti su maestralno izvodili egzibicije i zagrejali temperaturu do maksimuma. Zatim se igrama iz Leskovca starija dečija grupa predstavila publici, a “Abrašević“ Igrama gornjeg Ponišavlja. Za sam kraj, atraktivne i brze Igre okoline Dimitrovgrada pozvane su na bis, što su naši umetnici jedva dočekali, te uz dug aplauz i stojeće ovacije poblike, otišli sa scene u nadi da će uskoro biti još mnogo koncerata.

- Koliko su nam uslovi u ovoj teškoj sezoni iza nas dozvoljavali, pripremali smo se maksimalno. Naše mlađe grupe rade sjajno pod rukovodstvom Uroša Bana, a izvođački sastav smo dosta podmladili, pa je puno igrača “bačeno u vatru“ na ovom koncertu. Mnogi od njih su prvi put odigrali vezano po tri i više koreografija, te se prvi put susreli sa brzim pripremama i presvlačenjem kostima iza scene i “haosu“ koji to donosi. S obzirom na to da su dorasli zadatku, verujem da “Neolit“ ima sjajnu budućnost. Zahvaljujemo se publici koja je došla u zaista velikom broju, a uvek nam je posebno drago i čast, kada u publici budu i članovi drugih kulturno-umetničkih društava, što samo podvrđuje da je naš “Neolit“ cenjen i poštovan. Iako nas čeka još mnogo obaveza, posle ovog koncerta idemo na kratku pauzu, ići ćemo i na zasluženo letovanje na Crno more, pa nastaviti pripreme za “Dane druženja“ - kaže za SN, Branislav Braca Živković, umetnički rukovodilac KUD-a “Neolit“.

P. A.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top