dk1

Starčevački dani knjige polako postaju ponos i kulturni brend naše varošice. Treća godina zaredom potvrdila je opravdanost postojanja ove festivalske manifestacije, te je i ovaj put u tri programska dana pružen ozbiljan kvalitet kakav se sada već uveliko i očekuje.

I ove godine, kao i prethodne, zbog poznate epidemiološke situacije čitav događaj pomerio se za jun mesec, umesto aprila, kada mu je vreme. Posle Kiša i Pekića, treći festival bio je posvećen još jednom velikanu književnosti na jeziku koji čitamo i pišemo, a kome drugom, negoli Mirku Kovaču, kolegi i družbeniku prethodne dvojice. Na taj način zatvoren je ovaj prirodni triptih, predstavljanjem trojice naših izvesno najvažnijih pisaca u drugoj polovini 20. veka.

Festivalske dane je, u ponedeljak, 21. juna, svečano otvorio predsednik Saveta mesne zajednice Starčevo, Petar Andrejić.

- Kulturna ponuda Starčeva ogleda se u bogatoj tradiciji i kvalitetu, pa je tako u poslednih nekoliko decenija Starčevo bredniralo nekoliko značajnih manifestacija regionalnog karaktera. Na to se nadovezuje i ovaj festival knjige čineći kulturnu ponudu našeg mesta zaokruženijom, istakao je Andrejić.

Nakon nekoliko pozdravnih rečenica kojima su se prisutnim gostima obratili uvaženi gost i domaćin, v.d. direktora Doma kulture, Darko Ješić, otkrivanjem postavljenog obeležja, starčevačka biblioteka je simbolično ponela Kovačevo ime i nosiće ga do narednog festivala. Istog dana pesnički karavan se tradicionalno predstavio publici na originalan način. Naime, prisutni pesnici, među kojima treba izdvojiti Miloša Diklića, Milivoja Jovanovića, Mirjanu Marić, Nenada Obradovića i Dragoslava Lackovića iz Pančeva; zatim, Jadranku Đulum iz Vršca, Milivoja Forgića iz Banatskog Karlovca i sve to pod vođstvom sjajnog Dragana Petkovića iz Jabuke, nadmetali su se u recitovanju poezije, dopunjavanju i nadgornjavanju. Silina aplauza pratila je ovaj događaj do samog kraja, kada se jednom pesmom predstavio i specijalni gost iz Smedereva, Slobodan Jelić Cis, ugledni kulturni radnik i doajen u lektorskim poslovima i izdavaštvu. Prvi festivalski dan završen je književnim susretom sa Milisavom Savićem na platou Doma kulture. Ovaj velikan srpske, a nekada i jugoslovenske književnosti i dobitnik NIN-ove nagrade 1991. godine za roman “Hleb i strah“, koju je samo godinu dana kasnije i vratio, pred mnogobrojnom publikom govorio je o književnosti, svojim iskustvima i anegdotama s našim poznatim književnicima, naravno ponešto i o Mirku Kovaču, podigavši interesovanje prisutnih da s posebnim entuzijazmom isprate i preostale večeri.

Drugi dan festivala započeo je bazarom knjiga s bogatom ponudom naslova za decu i odrasle iz izdavačke kuće “Laguna“, a sve to na platou koji je tog dana postao “Trgom Mirka Kovača“. Nešto kasnije, na književnoj večeri pod nazivom “Portret umetnika među piscima“, gostovao je Vladimir Pištalo, nesumnjivo najveći, najznačajniji i najprevođeniji pisac današnjice na našim prostorima. Društvo na sceni mu je pravio Nenad Šaponja, književnik, književni kritičar i prvi čovek izdavačke kuće “Agora“. U jednočasovnom razgovoru, Starčevci su mogli čuti mnoge informacije i zanimljivosti iz sveta pisane reči, kao i neke lične stavove i iskustva velikog pisca i njegovog izdavača. Čini se da je Festival te večeri dobio jednu posebno značajnu kvalitativnu formu.

dk2

Posle dva veoma uspešna, zanimljiva i prijatna dana, prirodno je bilo očekivati da će i onaj treći biti sličan, ako ne još impresivniji. Tako je i bilo. Poslednjeg dana, u sredu 23. juna, književno druženje je započelo promocijom knjige pesama “Kazivanja za sećanja“ Miloša Simijonovića, koji je još jednom pokazao da je lirska duša neuništiva, a plemenitost sportskih veština koju je nosio u pesnicama, sada pokriva fina patina pomalo elegičnih, pomalo veselih stihova, a čisto da razgali dušu i dozvoli sevdah - trenutke mnogobrojnim ljubiteljima njegove poezije koji su svojim prisustvom upriličili ovaj događaj u Maloj sali Doma kulture. Poslednji festivalski program dogodio se na “Trgu Mirka Kovača“, kada je nastupio Vladimir Arsenijević, dobitnik NIN-ove nagrade za 1994. godinu, koji je kao tada najmlađi nagrađeni pisac prvi put gostovao u Starčevu. S ovim uglednim književnikom, o književnosti, književnim nagradama i festivalima, kao i o Mirku Kovaču razgovarao je Darko Ješić, a nakon izuzetno interesantnog jednočasovnog razgovora, Arsenijević je po principu: pitanje/odgovor nagradio dva najpažljivija slušaoca knjigom eseja “Neprilagođenost“ u kojoj se između ostalog nalaze i neki značajni Kovačevi eseji. Na kraju razgovora dvojice pisaca, pala je zavesa na ovogodišnji impresivni festival, a prisutni su ostali na koktelu povodom zatvaranja ove manifestacije.

I dok se utisci polako sređuju, organizatori već uveliko prave planove za četvrti po redu, možda još uspešniji i zanimljiviji festival. A do tada, do sledeće godine i novog druženja, čitajte Mirka Kovača. Čitajte dobru književnost, i uopšte, birajte pisce kao što birate prijatelje.

SN

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top