Dodeljene nagrade

            Od prošle godine Mesna zajednica dodeljuje priznanja pojedincima i kolektivima koji su se naročito istakli svojim aktivnostima.  Ustanovljavanje priznanja  “Zaslužni Starčevac“ plod je  opredeljenja lokalne zajednice da nagradi rezultate i zalaganja naših sugrađana i pospeši ih na dalji uspešan rad.

            Priznanje je dodeljeno  na svečanosti u starčevačkom muzeju na Dan Starčeva, 30. jula. Nagradu su najpre dobili “vukovci“ starčevačke osnovne škole.  Starčevo je oduvek imalo mlade talente  u različitim oblastima. Obaveza lokalne zajednice je da učini sve da oni svoju budućnost vezuju za ovaj kraj. Neke od njih će školovanje i potonje vreme odvesti u neke druge sredine. Neka slede svoje snove, neka obiđu ceo svet, ali neka razmišljaju uvek o tome da se jednog dana vrate i svoje znanje i iskustvo stave u funkciju razvoja kraja iz koga su potekli. Nagrađeni su: Jovani Đurišić, koja je i učenik genracije, Milici Veličković, Ani  Ivanović, Mariji Marjanović, Luki Ćiroviću, Pavlu Keljeviću, Dušanu Krstiću i Milici Aleksić.

                Za postignute rezultate u ekonomskom razvoju našeg mesta dodeljena su dva priznanja. Dobili su ih preduzeća “Merac skele“ i “Ras“.

            Firma “Merac skele “ d.o.o. osnovana je, 28. avgusta 2009. godine, mada je njihovo prisustvo u našem mestu kroz druge organizacione oblike znatno duže. Ova firma se dugi niz godina godina aktivno bavi montažom i demontažom skela i drugom građevinskom delatnošću. Zapošljava desetine Starčevaca i čini ekonomski motor naše lokalne zajednice. Brzina - Ušteda - Kvalitet - Bezbednost, četiri su postulata na kojima ovo preduzeće gradi svoje poslovne uspehe. Besprekornom uslugom, kvalitetom i požrtvovanošću, stekli su status pouzdanog i traženog partnera. Prisustvo ove firme u našoj lokalnoj zajednici vidljivo je, i prepoznatljivo: “Merac skele“ su uvek tu kada treba pomoći, ne samo akcije mesne uprave, već i podržati društvenu nadgradnju u našem mestu. Brojna su udruženja građana i sportski klubovi koji su naišli na podršku ove firme, a altruizam Saše Nikića, osnivača preduzeća, prepoznat je ne samo u Starčevu.

            Privredno društvo “Ras“ doo osnovano je pre tačno 30 godina - 8. avgusta 1990. godine, kao trgovinsko preduzeće, stovarište građevinskog materijala sa sedištem, u Starčevu. Godine 1994.  nabavkom opreme iz Italije “Ras“ otpočinje proizvodnju drvene ambalaže za voće i povrće, čime se i danas bavi. “Ras“  upošljava desetine Starčevaca, a ove godine, povodom 30 godina poslovanja, Privredna komora Srbije dodelila je ovom preduzeću jubilarnu plaketu za doprinos radu komorskog sistema. Priznanje “Zaslužni Starčevac“ za doprinos ekonomskom razvoju Starčeva primio je  Željko Paunović, vlasnik ovog preduzeća.

            U obvlasti sporta, priznanje je ove godine pripalo Ragbi klubu “Borac“. Ovaj klub nastao je davne 1978. godine. Vremenom je RK “Borac“ prerastao u ozbiljan klub, koji je tih godina, parirao i najpoznatijim ekipama bivše Jugoslavije. Igra “Borca“  se tih godina proširila i van granica tadašnje Jugoslavije i to na celu Evropu. Deset godina je trajao uspon ragbija u Starčevu, da bi krajem osamdesetih godina, tačnije 1988. godine, zbog teške finansijske situacije, RK “Borac“ prekinuo sa radom. To će trajati sve do 2014. godine kada grupa bivših igrača registruje sekciju veterana sa ciljem da se okupe nekadašnji saborci kako bi zajedno radili na promociji ragbija i afirmaciji ove igre među novim generacijama Starčevaca. Rezultat ovog rada krunisan je 2016. godine, kada se osniva škola ragbija u Starčevu. Iz te prve generaciji dece, koja su počela da uđe osnove ragbija, iznedrile su se tri generacije budućih ragbista i to u tri kategorije: petlići, pioniri i kadeti. Sve tri kategorije mladih ragbista poslednjih godina ostvaruju izvanredne rezultate i to na državnom nivou, a vitrina ovog kluba puna je pehara koji to potvrđju. Danas “Borac“ krupnim koracima grabi ka svom cilju, a to je da se pored ove tri kategorije formira i seniorski tim kako bi se vratila stara slava starčevačkog ragbija. U ime kluba, priznanje je primio Goran Stojanović.

            U ime dobitnika priznanja, Mesnoj zajednici se zahvalio Saša Nikić Merac koji je istakao da ova nagrada motiviše na dalje uspehe, kako u poslu, tako i u pomoći u daljem razvoju lokalne zajednice.                                 

             Prisutnima se na kraju svečanosti obratio i Petar Andrejić, predsednik Saveta MZ Starčevo, koji je u ime Mesne zajednice dodelio priznanja nagrađenima.

            - Naša poruka ovogodišnjim lauretaima je ta, da je Starčevo uvek tu za njih i da je lokalna zajednica prepoznala njihov uloženi napor i ostvarene rezultate. U budućnosti, svi zajedno treba i nadalje da gradimo naše mesto kako bi bilo još bolje i uspešnije, rekao je Petar Andrejić, predsednik MZ Starčevo.

M. J.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top