PSI5

Svaki dobronamerni Starčevac zna koliko se mesna uprava trudi da naše mesto u komunalnom pa i u svakom drugom smislu prednjači i postavlja ponekad i nedostižne ciljeve za okolna mesta.

           Ne ostavlja se tu mnogo mesta za prigovore, a kad ih ima ponajčešće to bude pokazivanje prstom na smetlišta na obodu naselja i u ataru ili možda na nedostatak delova kanalske mreže za odvod atmosferskih voda. Inače, oba ova problema su kompleksna i traže dublju analizu zašto bacamo smeće u atar i zatrpavamo kanale ispred kuća...

            Međutim, u poslednjih nekoliko godina, sve veći problem stvaraju čopori pasa lutalica na ulicama Starčeva. Zašto je to tako? To je pravo pitanje s obzirom na to da ih ranije nije bilo u ovolikom broju i to može, opet, da potvrdi svaki dobronamerni građanin naše lokalne zajednice. Bivalo je situacija da nekome pobegne pas iz dvorišta, izgubio se, ali uglavnom ga prepozna neko iz komšiluka i uputi vlasnike gde je. Ili, pak, nakon sezone  bostana, psi čuvari postanu psi lutalice odlukom gazda da na taj način reše problem neželjenog psa. I na koncu, pas-”beograđanin” završi u Starčevu tako što ga njegov beogradski vlasnik pusti iz automobila na putu ka Jabukovom cvetu, jer je odlučio da je stan postao mali i tesan. Zasitio se.

            Pa, odakle onda ovoliko nepoznatih pasa na ulicama Starčeva!? Odgovor je jednostavan - neko nam iznova i iznova isporučuje pse sa druge teritorije! Da! Pod okriljem noći iz vozila se pusti nekoliko životinja, zalupi se vratima i pun gas. Videli ljudi. Nažalost, nisu fotografisali, noć i brzina ovih nindža - šintera, onemogućili su materijalni dokaz ovoj tvrdnji. Ipak, ima indicija. I one će se pratiti. A naš list raspisuje nagradu od 100 evra za fotografiju na kojoj se vidi vozilo, registarska tablica i psi (buduće lutalice) koji izlaze iz njega.

psi

            Da li ste nekada videli tek oštenjene kučiće negde u centru na mestima na kojima obitavaju psi lutalice? Nema ih. Zato što su psi na ulicama uglavnom prošli tretman koji podrazumeva sterilizaciju, a to ne radi lokalni berberin... To rade uglavnom šinteri.

            Da se razumemo - veliki broj Starčevaca ima u dvorištu psa. Ima ga i potpisnik ovih redova. Nije problem u tome da li neko više ili manje voli ove životinje - stvar je u problemu koji izmiče kontroli i odnosi se na prisustvo agresivnih pasa lutalica. Jedan takav nedeljama maltretira meštane, ujeo je bar pet puta a napao nebrojeno. Ne samo pešake i bicikliste, on zaskače i automobile. Kad se ovo tele od psa zaleti na auto, čuje se udarac kao da vas je neko čuknuo u vožnji, što može da izazove i neželjenu reakciju vozača...

            Dakle, ko nam to donosi pse? Ko to ima pik-ap i pse viška? U Pančevu ili Kovinu? Nagradno pitanje.

PRETNJE s Fejsbuka

            Drugi deo ove priče je bolesno maltretiranje takozvanih zaštitnika životinja. Prateći moderne trendove neki su u “zaštiti“ pasa pronašli iznavredan biznis, a drugi način da zaleče svoje frustracije i socijalizuju se, neki da odmore od lekarske šifre. Ukoliko se u fakin’ sajber prostoru oglasite u kontrasmeru njihovog viđenja da pas mora da ima sve prirogative u odnosu na dete, onda postajete neprijatelj i bivate izloženi uzmemiravanju najgore vrste. Ti ogavni monstrumi u stanju su da šalju najgrđe poruke putem društvenih mreža (redakcija poseduje takve poruke Jovana Karanca iz Čačka, Danila Tomaševića iz Bara, Uroša Vasiljevića iz Beograda). Srećom, uglavnom se sve to završi na verbalnom nivou jer su u pitanju obične kukavice ali zabrinjava i rastužuje kad zapravo vidite toliko mnogo predstavnikae devastiranog dijapazona ljudskog karaktera. Nije zgoreg ni suprotstaviti se takvima.

Petar Andrejić

TRI IDIOTA šalju preteće poruke: Karanac, Tomašević i Vasiljević

karanac2 k2 k1

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top