stevanovic

Godina koje je na izmaku, 2021. godina, uprkos pandemiji virusa korona bila je prilično uspešna za Pančevo ukoliko je suditi po postignutim rezultatima. Kako biste Vi ocenili 2021. godinu i šta su bili najveći izazovi sa kojima se Grad suočio?

           - Kao odgovorna i ozbiljna lokalna samouprava i ove godine bili smo dobri domaćini i uspeli smo da sačuvamo budžet našeg grada i on je stabilan. Bez obzira na sve ove okolnosti uspeli smo da obezbedimo normalno funkcionisanje Grada. Obezbeđena su sredstva za rade svih škola i vrtića, za funkcionisanje komunalnog sektora. Redovno su isplaćivane subvencije i sva druga davanja i nastavljene su investicije, pre svega u putnu infrastrukturu. Uspeli smo da nastavimo s realizacijom planiranih kapitalnih projekata i investicija.

            Kompanija “Brose“ je otvorila fabriku, u toku su konkursi za radnike u “ZF“ i “Brose“... Pokazalo se da je Pančevo privlačno investitorima, a da je formiranje Severne industrijske zone bio pravi potez. Kako protiče proširenje Severne poslovne zone?

            - U cilju poboljšanja poslovnog ambijenta radimo na izgradnji nove industrijske zone Sever 3 i ona će se nalaziti prekoputa magistralnog puta kod Severa 1 i 2. Skupština grada Pančeva je nedavno usvojila Odluku o donošenju Plana detaljne regulacije severne industrijsko-poslovno-proizvodne zone i mi nastavljamo dalje sa opremanjem kako bismo mogli da je ponudimo tržištu, da omogućimo postojećim investitorima da prošire svoje kapacitete, ili da dođu novi investitori, jer ima interesovanja.

            Kako vidite dalji privredni razvoj Pančeva?  

            - U godini koja ostaje za nama ne samo da smo očuvali sve gradske funkcije i obezbedili nesmetano pružanje usluga na svim nivoima - u komunalnom, obrazovnom, zdravstvenom sektoru posebno, nego smo u jeku pandemije koronavirusa uspeli da nastavimo investicije i dalji razvoj Grada i stvorili uslove za otvaranje još jedne fabrike velikog investitora - kompanije “Brose“. Uz kompanije “ZF“ i “Brose“ u Severnoj poslovnoj zoni i nove investitore koji će doći, i naše investitore i partnere u južnoj industrijskoj zoni, Pančevo je ponovo jedan od najvećih industrijskih centara u Republici Srbiji, ali i u regionu. Razvoj poslovnih zona je strateški pravac kojim se kreće Republika Srbija, što je vizija i strategija predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije i mi pratimo taj put i razvijamo i dalje povoljan poslovni ambijent, kako za strane, tako i za domaće investitore. Realizacijom velikih investicija, stvorićemo stabilno i povoljno poslovno okruženje, koje će dovesti do intenzivnijeg ekonomskog i ukupnog razvoja Pančeva kao centra južnog Banata i jednog od najnaprednijih centara Republike Srbije. Danas je procenat nezaposlenosti u Pančevu ispod dvocifrenog broja i to je činjenica. Cilj je da svi naši građani imaju mogućnost zaposlenja u svom gradu. Pančevo se vidno i ubrzano gradi i siguran sam da će još rasti sa novim ulaganjima koja ćemo imati, sa izgradnjom obilaznice oko Beograda kojom će biti obuhvaćeno i Pančevo i sa konekcijom na dva autoputa - privredni rast Pančeva će u budućnosti sigurno biti još veći. Pančevo će biti grad u koji će se dolaziti zbog posla i uopšte dobrih uslova života i rada.

            U toku je donošenje novog strateškog dokumenta “Plan razvoja grada Pančeva od 2022. do 2028. godine“. U čemu se ogleda njegov značaj? Zašto je važno da se što više građana uključi u proces kreiranja ovog dokumenta?

            - Plan razvoja predstavlja dokument najšireg obuhvata i najvišeg značaja za jedinicu lokalne samouprave. Plan razvoja sadrži pregled i analizu postojećeg stanja, viziju, prioritetne ciljeve, pregled i opis mera kojima će definisani ciljevi biti ostvareni, kao i način sprovođenja i praćenja.

            Sledeći period od sedam godina nam je suštinski veoma važan, da održimo kontinuitet u razvoju i dosadašnju spremnost i razumevanje ka potrebama običnog građana pretočimo u dela. Zato je važno da se što više građana i građanki, predstavnika privrede, udruženja građana, sportskih organizacija, ustanova aktivno uključe i daju svoj doprinos. Samo zajedno sa stručnim službama, ustanovama, institucijama, javnim i javno-komunalnim preduzećima, javnim službama i drugim subjektima čiji je osnivač Grad možemo da napravimo kvalitetan dokument koji će nam biti temelj za sva buduća planiranja. Pozivam građane da se informišu i uključe u proces izrade ovog dokumenta kako bi Plan bio sveobuhvatan i održiv. Plan razvoja tiče se svih građana koji žive i rade na teritoriji Pančeva zbog čega je svaka inicijativa dragocena i dobrodošla. Ukrštanjem više različitih stavova, u cilju prepoznavanja potreba, uradićemo kvalitetan dokument, koji će nam biti osnov budućeg razvoja celog Grada.

            Kako će, ukratko, izgledati budžet za 2022. godinu?

            - Budžet za narednu godinu je planiran na nivou od 6.614.263.000 dinara i to je nešto što u Pančevu nisam siguran da je bilo. Ovo je jedna činjenica koja nam daje dalji vetar u leđa i daje nam potvrdu da je politika Srpske napredne stranke i politika našeg predsednika Aleksandra Vučića nešto što zaista vuče kompletnu Srbiju i naš grad u bolju budućnost za sve nas, a pre svega za našu decu. Mi ćemo nastaviti da idemo tim putem i iz tog razloga u predlogu Odluke o budžetu za 2022. godinu, mi smo predložili stvari za koje smatramo da će da doprinesu daljem razvoju i napretku Pančeva i da će budžeti iz godine u godinu biti sve veći. Mi smo ovim predlogom odluke o budžetu usvojili ono što je predviđeno Zakonom o budžetskom sistemu Republike Srbije, a to je povećanje plata u javnim institucijama za sedam odsto, a u institucijama socijalne zaštite za osam odsto, što će ljudima koji su zaposleni u svim tim službama koji nose veliki teret u ovim vremenima koja nisu laka, jer je pandemija koronavirusa i dalje prisutna u svetu, Srbiji i Pančevu. Druga stvar koju smo Predlogom odluke o budžetu uradili jeste da održimo finansijsku stabilnost našem komunalnom sektoru, ali i da zaposlenima omogućimo povećanje plata i na to smo,  takođe, posebno ponosni. Treća stvar koja je od velikog značaja za Grad Pančevo jesu izdaci iz budžeta Ggrada u 2022. godini koji su predviđeni za kapitalne investicije koje će se sprovesti u našem gradu. Mi smo predvideli 1.700.000.000 za kapitalne investicije u 2022. godini i ja se ne sećam kada je polednji put bilo toliko novca. To je skoro trećina budžeta, koliko je  opredeljeno za kapitalne investicije. A tu ne računam sredstva koja su predviđena za izgradnju i održavanje putne infrastrukture, koja nisu mala, a koja se takođe nalaze u budžetu Grada. Pored ovih infrastrukturnih projekata, mi smo gledali da se u svakoj oblasti uradi nešto veće i krupnije. Na primer, što se tiče poljoprivrede, nastavljamo sa onim poslom koji sprovodimo već godinama, a to je rehabilitacija i rekonstrukcija ataraskih puteva, na tom poslu smo u komunikaciji sa udruženjima poljoprivrednika i za tu namenu smo izdvojili 50 miliona dinara. Što se tiče zaštite životne sredine, nastavljamo da realizujemo sve projekte koje već godinama sprovodimo, s tim što smo ove godine započeli i jedan novi, a to je podrška koju dajemo uz pomoć Republike Srbije našim sugrađanima za poboljšanje stanja energetske efikasnosti. Takođe, nastavljamo sa ulaganjima u kulturu i sport.

            Šta će biti prioriteti u narednoj godini?

            - U toku je izrada “Plana razvoja grada za period 2022-2028. godine“ gde planiramo da uključimo graane i čujemo njihovo mišljenje i predloge za unapređenje u svim oblastima. Efikasnost rada i maksimalno kvalitetna usluga kako gradske administracije, tako i javnih preduzeća je obaveza. Pored proširenja kapaciteta industrijske zone, očekuje nas nastavak uređenja i izgradnje komunalne i putne infrastrukture, renoviranje zdravstvenih ustanova, uređenje škola, obezbeđivanje dodatnih kapaciteta za vrtiće, izgradnja sportskih terena i naravno - rekonstrukcija tamiškog keja, izgradnja pančevačke promenade sa ciljem iskorišćenja punog kapaciteta jednog od najvećih i najlepših resursa Pančeva - naše reke Tamiš. Želimo građanima da vratimo reku i građane reci - i da ona bude naš ponos i simbol.

            Kako vidite dalji razvoj Starčeva? Koliko su značajni radovi na uređenju parka u Starčevu?

            - Grad Pančevo kroz mesne zajednice sluša i uvažava ono što meštani smatraju da im je bitno, a to se svakako odnosi i na Starčevo. Ako za to postoji mogućnost, na dobre predloge brzo se reaguje. Primer takve interakcije jeste i rekonstrukcija parka u Starčevu, za šta su upravo Starčevci iskazali interes. Gradska vlast vodi računa o potrebama Starčeva i svih drugih naseljenih mesta na teritoriji našeg grada. Sve što radimo, sve investicije i aktivnosti jesu zato da podignemo kvalitet života svih građana i da naseljena mesta budu kompletno opremljena infrastrukturno i da svi stanovnici mogu da udobno žive i imaju sve neophodne uslove. Očekujem da će u narednim godinima doći do poboljšanja standarda građana, jer se sada ostvario prostor za dalja ulaganja kada je u pitanju razvoj kulture, seoskog i manifestacionog turizma po čemu su naša naseljena mesta i u ovom konkretnom slučaju Starčevo izuzetno atraktivna. Pre svega, jer imaju svoje tradicionalne manifestacije, koncerte, sportska takmičenja i prepoznatljiva udruženja.  

            Više puta ste naglašavali da Vam je važan ravnomerni razvoj na teritoriji Pančeva. U čemu se on  ogleda?

            - Kada kažem razvoj, uvek mislim na ravnomeran razvoj, jer Grad mora da se razvija zajedno sa svim naseljenim mestima na svojoj teritoriji, i svi projekti koje planiramo i o kojima govorimo, odnose se i na selo. Građani u naseljenim mestima moraju imati dostupne sve usluge, kao i u samom gradu. Pančevo se ponosi svojim naseljenim mestima koja svojom specifičnošću doprinose ukupnim potencijalima Grada, kroz kulturnu, gastronomsku i turističku ponudu i brendove koje su naša sela razvila i po čemu su poznata. Unapređenje saradnje komunalnog sektora, povezivanje javno - komunalnih preduzeća, digitalizacija rada Gradske uprave i svih službi u okviru sistema lokalne samouprave dalji je korak ka ravnomernom razvoju.

            Grad Pančevo je pionir u oblasti javno - privatnog partnerstva, a jedan takav projekat odnosi se upravo na izgradnju i rekonstrukciju lokalnih puteva. Koliko nam je važno da saobraćajna komunikacija i putna infrastruktura bude kvalitetna upravo iz razloga razvoja celog Grada, govori podatak da smo za 15 meseci asfaltirali 118 ulica, odnosno 53 km puteva na teritoriji celog Grada, a da to nije rađeno u protekle četiri decenije, a neke od ulica prvi put dobijaju asfalt. Vidimo zadovoljstvo građana i to nam je podstrek da radimo još više.

Violeta Jovanov Peštanac

Novogodišnja čestitka čitaocima SN

            - Vašim čitaocima i dragim sugrađanima želim u 2022. godini na prvom mestu mnogo zdravlja, a zatim i sreće, lične i porodične, kao i uspeh na poslovnom planu. Siguran sam da će u narednom periodu svi na celoj teritoriji Grada Pančeva osetiti benefit svih sprovedenih investicija i realizovanih projekata i da će Pančevo biti željeno mesto u Srbiji, kako za rad, tako i za udoban život.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top