kkk

Starčevački Dom kulture priredio je drugu u cilusu tribina o pričama iz prošlosti pod nazivom “Život u banatskoj ravnici od sredine dvadesetog veka“ u ponedeljak, 17. januara, u Kreativnom kulturnom klubu.

          O tome su veoma nadahnuto govorili Đurica Jovanov, nekadašnji direktor omoljičkog Doma kulture, i Nikola Poljak, slikar i muzičar iz Starčeva.

            Obuhvaćen je širok dijapazon tema, pa je bilo reči o mnogim segmentima života u ta stara-dobra vremena. Tako je Jovanov podsetio da je u okolini postojalo 2.000 lanaca vinograda, ali i da šezdesetih godina prošlog veka zemlja nije imala neku vrednost. On pamti i malobrojne Nemce koji su nakon rata ostali da žive ovde izvesno vreme, jer su bili neophodni kao stručnjaci, a jedan od njih, doktor Kening, kao malog spasao ga je od gušenja. Pored ostalog, Omoljčanin je govorio i o navalama sedamdesetih na diskoteke i bioskope, kada su čak njegovo mesto i Brestovac imali stalno zaposlene kinoopretare.

            Poljak je, takođe, izneo mnoga prisećanja - od izgradnje Doma kulture preko “krajcerica“ i velikog hleba iz pekare elastičnog kao sunđer do svirki na “iskrinom“ pojačalu od pet vati.

            Program je vodio Darko Ješić, a i drugi posetioci su se rado uključivali u ovaj zanimljiv razgovor.

J. F.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top