мини1

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović posetio je, 21. februara, poljoprivredno domaćinstvo Saše Stojanova u Starčevu. Ovu posetu iskoristio je i za razgovor sa poljoprivrednicima iz Starčeva, Omoljice i Vojlovice.

          Ministra su dočekali domaćin Saša Stojanov, gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović, kandidat za republičkog poslanika Marko Mladenović, članica Gradskog veća zadužena za poljoprivredu Vladislava Maksimović,  sekretar Sekretarijata za poljoprivredu Treša Radonjin i predstavnici Mesne zajednice Starčevo.

            - Došao sam da porazgovaram sa poljoprivrednicima pred predstojeću setvu, da čujem koji su njihovi problemi i da im objasnim u ličnom razgovoru koje mere podrške je Vlada Srbije pripremila povodom skoka cena u ratarskoj proizvodnji. Prva mera se odnosi na beskamatne kredite kod poslovnih banaka za poljoprivrednike, sa rokom otplate do tri godine i mogućim grejs periodom (počekom) do godinu dana, dok se druga mera odnosi na ukidanje carina od 10 odsto za nabavku đubriva sa tržišta trećih zemalja. Razgovarali smo i sa poljoprivrednicima o konkursima Ministarstva za nabavku nove mehanizacije i pozvao sam ih da konkurišu kako bi osavremenili svoju mehanizaciju, rekao je Branislav Nedimović.

            Saša Stojanov i njegova porodica bave se ratarstvom, seju uglavnom žito, suncokret, kukuruz.

            - Obrađujem oko 175 hektara zemlje. Redovno pratim konkurse za poljoprivrednike. Do sada nisam konkurisao preko Pokrajine, a preko republičkog konkursa dobio sam povraćaj od 50% na sejalicu, rasipač, kembridž  valjak. Trenutno učestvujem na konkursu za prikolicu i heder za kukuruz. Sa ministrom sam se upoznao čim je stupio na dužnost i u više navrata smo odlazili na sastanak sa njim, da rešavamo pitanja važna za poljoprivrednike. Uvek smo bili dočekani lepo, a i rešavao nam je probleme koliko je u tom trenutku mogao. Zadovoljan sam što se ministar javlja poljoprivrednicima na telefon i zaista se trudi da nam pomogne. Organizovao je sastanak kada smo imali problema sa uljarima i cenom otkupa. Sada više ratara seje suncokret jer je i cena bolja, kaže Saša Stojanov.

мини2

            Gradonačelnik Grada Pančeva Aleksandar Stevanović kaže da je veoma zadovoljan konstruktivnim sastankom koji je održan u Starčevu s ministrom poljoprivrede, kojem su prisustvovali poljoprivrednici iz Starčeva, Omoljice i Vojlovice.

            - Poljoprivrednici su imali konkretna pitanja i dobili su konkretne odgovore od ministra Nedimovića. Oni su nakon sastanka izašli veoma zadovoljni, jer su dobili ohrabrujuće odgovore uvereni da mogu da nastave da se bave svojim poslom nesmetano. Poljoprivreda jeste jedan od stubova našeg društva i veoma je bitna za dalji napredak kako nas na teritoriji Pančeva, tako i čitave Republike Srbije, rekao je gradonačelnik Stevanović.

V.J.P.

SAZNAJEMO

Nastavlja se akcija asfaltiranja

Kako “Starčevačke novine“ saznaju u toku je planiranje trećeg kruga radova na putnoj infrastrukturi. Grad Pančevo je u prethodna dva ciklusa u Starčevu uložio u rekonstrukciju Proletnje, Vojvođanske, Vinogradske, Kestenove, dela Baštenske i Ulice Veljka Vlahovića. Iz Mesne zajednice Starčevo kažu da su pripremili predlog koji obuhvata rekonstrukciju Novosadske i Zrenjaninske ulice, popravku delova ulica Petra Drapšina i Matije Gupca, kao i biciklisitčko-pešačke staze od centra do Rafinerije i izgradnju trotoara pored Titovog parka i parkinga kod pravoslavnog groblja.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top