ск1

Manifestacija “Izbor najlepšeg slavskog kolača“ upriličena je osmi put u nedelju, 13. februara, u organizaciji starčevačkog Udruženja žena “Neolit“ i uz podršku Mesne zajednice.

            Tom prilikom se u Velikoj sali Doma kulture okupilo mnogo ljudi, kako gostiju, tako i izlagača, a pored aktiva koji okupljaju žene iz okolnih mesta, svoje proizvode predstavili su i starčevački pčelari i destileri.

            Za samo takmičenje prijavilo se petnaestak udruženja, kao i mnogi pojedinci, čiji su slavski kolači bili postavljeni na udarnom mestu, kako bi posetioci mogli i lično da se uvere u njihovu lepotu.

ск2

            Za to vreme tekao je kulturno-umetnički program, a nastupili starčevački izvođači - folkloraški ansambli KUD-a “Neolit“, frulaš Vasa Petrović, kavalista Aleksa Miletić i Tamburaški orkestar “Neolit“, koje je publika često umela da nagradi gromkim aplauzima.

            U međuvremenu, tročlani žiri je pažljivo ocenjivao uzorke, a potom se u njihovo ime publici obratio jerej Zoran Maletić, koji je istakao koliko je bilo teško odabrati najlepši slavski kolač, jer je konkurencija bila izuzetna.

ск3

            Priznanja i nagrade pobednicima je uručivala Marina Toman, načelnica Južnobanatskog okruga, a u pojedinačoj konkurenciji najbolja je bila LJubica Jovanović iz Starčeva, ispred Slavice Josipović iz Prizrena (sa boravkom u Smederevu) i Dragane Marinković iz Omoljice. U konkurenciji udruženja pobedile su Ivanovčanke iz MKUD-a “Bonaz Šandor“; druge su bile “Vešte ruke“, a treće - “Novoseljanke/Boboacele“.

            Inače, LJubica Jovanović dosad je već dvaput pobeđivala na ovoj manifestaciji, a ovim trećim trijumfom samo je potvrdila svoj telenat kada je reč o pripremi slavskog kolača.

ск4

            - Što se recepta tiče, tu idu standardno: brašno, so i voda. Potom se umesi testo i pripreme ukrasi, poput grožđa, biblije, bureta za vino, pileta... Ipak, u svemu ovome najbitnije je druženje - navela je LJubica.

            Naposletku je predsednica udruženja “Neolit“, LJiljana Zarić, istakla zadovoljstvo događajem i zahvalila se svima na pomoći u organizaciji ove tradicionalne manifestacije.

ск5

J. F.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top