пд5

Pčelarsko društvo “Starčevo“ organizovalo je u subotu, 19. februara, sadnju medonosnog drveća. Posađeno je 1.000 sadnica bagrema.

U akciji sadnje učestvovali su članovi pčelarskog, lovačkog i ribolovačkog udruženja, kao i građani koji su se odazvali pozivu. Akciji sadnje prisustvovala je i Vladislava Maksimović, članica Gradskog veća zadužena za poljoprivredu i ruralni razvoj.

            - Grad Pančevo i Sekretarijat za poljoprivredu i ruralni razvoj podržavaju sve akcije koje su prošle i ove godine imala razna udruženja, pa se zato danas i nalazimo u Starčevu na prelepoj akciji sadnje bagrema. Mi u poljoprivredi ovo vidimo kao jedan odličan vetrozaštitni troredni pojas. Sekretarijat za poljoprivredu inače svake godine izdvaja 11 miliona dinara za podizanje novih vetrozaštitnih pojaseva. Uskoro će biti javni poziv za udruženja, tako da sam i ovaj put u razgovoru sa članovima društva pčelara naglasila koliko je važno da se uključuju i javljaju na naše konkurse. Dajemo do 250.000 dinara po projektu. Uslov je da su registrovani u APR-u i da naprave neki plan aktivnosti. Da li će to biti edukacije ili ovakve akcije sadnje, to je na njima. Prošle godine je na konkursu učestvovalo 36 udruženja i svi su dobili određena sredstva. Bilo je veoma lepih akcija. Pratimo trendove u poljoprivredi, slušamo potrebe građana i menjamo planove u skladu sa tim. Planiramo da do kraja godine uradimo novi projekat za nove vetrozaštitne pojaseve. U razgovore prilikom izrade plana biće pozvani i pčelari. Želimo da se prilikom podizanja vetrozaštitnih pojaseva sadi i medonosno drveće - bagrem, evodija, paulovnija i druge vrste koje puno znače i pčelarima, rekla je Maksimović.

пд4

            Petar Andrejić, predsednik Saveta MZ Starčevo kaže da oni podržavaju sve aktivnosti udruženja koja rade n teritoriji Starčeva.

            - U Starčevu postoji više od 30 udruženja građana i sportskih klubova i mi kao mesna uprava se trudimo uz pomoć Grada Pančeva pomognemo u svakoj od njihovih akcija. Danas smo posetili pčelare  i lovce  na terenu sa članicom Gradskog veća, kako bismo im ponudili još aktivniju saradnju i nadamo se da će ovakvih akcija ozelenjavanja u narednom periodu biti još više, rekao je Petar Andrejić.

            Goran Stanković, predsednik starčevačkih pčelara kaže da su mađarski bagrem, veoma medonosno drvo, obezbedili iz donacije, od svojih kolega pčelara iz Omoljice.

            - Svesni smo da je vetrozaštita veoma važna za celo mesto, hladovina je dobra za ljude koji rade u ataru, kao medonosna biljka dobro je za pčele i kao remize za divljač. Zato smo se svi rado uključili u ovu akciju, kako bi bilo dobro svima. Dugo radim u poljoprivredi i ovaj deo, beli breg, dugo je bio zaparložen. Doterali smo površinu, zasadili sadnice, pored je tvrdi put, dobra je lokacija i jednog dana ovde će moći da se dolazi i na izlete, na primer, napominje Goran Stanković.

пд2

            Društvo pčelara iz susedne Omoljice pribavilo je sedam ipo hiljada sadnica mađarskog bagrema, hiljadu komada su poklonili komšijama u Starčevu, dok će ostale sadnice biti posađene u okolini. Na taj način značajno se uvećava broj vetrozaštitnih pojaseva na teritoriji celog Grada Pančeva, što je takođe veoma važno.

V.J.P.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top