peny4

Starčevački poslenici kulture nastavili su intezivnu promociju naše muzejske postavke široj javnosti, ali i celokupne turističke ponude Starčeva. Pored pokazanog interesovanja među prosvetnim radnicima iz okoline da organizovano dođu sa svojim učenicima u Starčevo i obiđu prvenstveno muzej, naše mesto posećuju i druge grupe gostiju, a ovaj put došao je pun autobus turista iz Beogarda koji su se odlučili za jednodnevni izlet u Starčevo uz posetu obližnjem manastiru Vojlovica.

Prelepo vreme rane jeseni u Starčevu omogućilo je da se uspešno realizuje prvi celodnevni izlet u organizaciji Mesne zajednice i Doma kulture. U posetu Starčevu te nedelje, 2. oktobra, došli su gosti iz Beograda, njih pedesetak, članovi jednog udruženja penzionera. Prva znamenitost Starčeva, koju su gosti obišli bila je pravoslavna crka Svetog Pantelejmona. Tamo ih je dočekao i u ime Mesne zajednice pozdravio Patar Andrejić, predsednik MZ Starčevo, koji je održao kratak govor u kom je opisao današnje Starčevo s osvrtom na aktuelne društvene prilike i okruženje i nagovestio im priču o bogatoj istoriji našeg mesta s kojom će se upoznati kasnije, u muzeju. U crkvi se gostima obratio sveštenik Nedeljko Senčanin koji ih je upoznao sa istorijatom, arhitekturom, enterijerom crkve, a zatim se rado uključio u neformalni razgovor sa ljubopitljivim Beograđanima.

penz7

            Gosti su se zatim prevezli u pratnji domaćina do centra Starčeva gde je nastavljen program njihove posete. Dok je jedna polovina gostiju obilazila stalnu postavku muzeja, izložbu starih razglednica i repliku neolitskog naselja, druga je krenula u obilazak Trga neolita, administrativnog dela centra Starčeva i parka. Zatim su obe grupe posetile katoličku crkvu Svetog Mauricijusa gde ih je dočekao sveštenik Endre Nađ koji im je ispričao nešto više o samom hramu i istoriji župe duge nešto više od 250 godina.

peny3

            Nakon što je cela grupa podrobno  upoznata sa svim znamenitostima i institucijama koje se nalaze u centru Starčeva, gosti su se uputili do ergele konja “Merac“. Tamo su svi uživali u miru i prelepom okruženju ove ergele i rado se družili i slikali sa životinjama.

            Zatim je usledila pauza za ručak koji je organizovan u prijatnom ambijentu restorana “Đeram“. Već do ove pauze od gostiju su pristizale samo reči hvale i oduševljenja povodom onoga što su tog dana videli i čuli u Starčevu. Vođa puta grupe iz Beograda, prof. Mile Rajčević, za naš list je rekao: 

            - Izlet u Starčevo oduševio nas je sadržajima i kulturno-istorijskim znamenitostima ovoga mesta. Zahvaljujem našim i vodičima Mileni Jovišić, Predragu Stankoviću i domaćinu Petru Andrejiću, koji su sa puno dobre volje i stručnosti nastojali da naš izlet bude uspešno realizovan i obogaćen novim spoznajama. Zahvaljujem i sveštenicima i svim drugim saradnicima koji su sa mnogo ljubavi i poštovanja učinili sve da naš izlet i boravak u Starčevu učine što sadržajnijim. Iskreno hvala u ime našeg Udruženja za jedno lepo druženje i boravak u vašem a sada i našem Starčevu, koje će nam ostati u prelepom sećanju - zaključio je prof. Rajčević

peny5

            Posle ručka Beograđani su se uputili u manastir Vojlovica gde su mogli da čuju nešto više o istoriji ovog srednjovekovnog srpskog manastira, koji se specifično nalazi u industrijskom okruženju Rafinerije nafte Pančevo.

            Organizatori izleta su goste iz Beograda ispratili osnaženi nadom da će ovakvih poseta još biti jer Starčevo zaista ima šta da pokaže turistima, a ova poseta je dokaz da oni iz Starčeva mogu otići nesumnjivo samo sa dobrim utiscima:

penz1

            - Nije nam prvi put da ugošćavamo pojedince i grupe zainteresovanih za obilazak našeg mesta, ali je ovo prva poseta po objedinjenoj ponudi koju smo nedavno formirali. Radi se o poseti starčevačkom muzeju, obema crkvama, ergeli konja i manastiru Vojlovica uz ponudu banataskog ručka u “Đermu“.  Imali smo izvanredan dan -punih šest sati družili smo se sa turistima iz Beograda obilazeći Starčevo i okolinu. Ovaj vid receptivnog turizma pokazao se kao održiv i sugurno ćemo tome posvetiti još više pažnje u narednom periodu - kaže Petar Andrejić, predsednik MZ Starčevo.

SN

Gosti nisu krili zadovoljstvo boravkom u našem mestu. Njihov predsednik, Jovan Kablar je za naš list istak: - Naše udruženje penzionera - korisnika hrvatskih penzija (nekadašnji radnici firmi sa sedištem u Hrvatskoj) osnovano je pre dvadesetak godina. Za to vreme obišli smo preko stotinak destinacija u Srbiju i regionu, a Starčevo sa svojim znamenitostima spada u red veoma zanimljivih na području Srbije, sa bogatim sadržajima. Nismo očekivali da ćemo provesti  ovako interesantan dan u Starčevu,  kaže Kablar.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top