Međunarodni festival malih i srednjih tamburaških orkestara “Starčevačka tamburica“  upriličen je po jubilarni dvadeseti put u nedelju, 30. oktobra, u Domu kulture. Ova ustanova bila je, kao i dosad, organizator manifestacije, čiji je pokrovitelj Grad Pančevo, a podršku su mu dali  Mesna zajednica i mnogi drugi.

             Na ovogodišnjem skupu učestvovalo je sedam tamburaških sastava iz Republike Srpske, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske, kao i tri orkestra iz Srbije - dva iz Novog Sada i domaćini iz Starčeva.

            Svi oni su se, u izuzetno kavalitetnom programu, predstavili sa četiri do pet numera, što je pomno pratio eminentni žiri sačinjen od vrsnih muzičkih pedagoga, čiji je predsednik ovog puta bio Zoran Bugarski Brica iz Novog Sada, odakle je i drugi član - legendari kompozitor Jovan Adamov, a treći je bio, kao i dosad, pančevački muzički velikan Pera Pavlov. Po završetku zvaničnih nastupa, voditeljski par Zorana Šteković i Miroslav Žužić, pozvao je dugugodišnjeg direktora starčevačkog Doma kulture i osnivača ovog renomiranog festivala Vidomira Jelesijevića. On je, praćen gromkim aplauzima, govorio o nastanku i razvoju manifestacije, koja je jedno od, kako je rekao, “najčistijijih“ okupljanja ovog tipa, jer neguje samo tamburaške instrumente, bez harmonika i drugih primesa. Jelesijević se zahvalio i svim gostima koji su pomogli da festival bude ovao visoko rangiran. Zahvalnost prema njemu pokazala je i sarčevačka slikarka Maja Poljak Petrović u vidu umetničke slike, koje je poklonila i pomenutim Pavlovu i Žužiću.

            Nedugo zatim je aktuelni direktor Doma kulture Darko Ješić pristupio uručivanju priznanja, a iako kvalitet izvođača nije nimalo manjkao, žiri ovog puta nije imao previše dilema oko izbora najboljeg, jer to je nesumnjivo bio orkestar Hrvoja Harkanovca iz Osijeka. On je proglašen i za najboljeg solistu, a hrvatski sastav pobedio je na glasanju publike. Druga nagrada pripala je novosadskom “Opusu“, a treća KUD-u “Oton Župančić“ iz Slovenije. Predsednik  žirija Bugarski navodi da je starčevački festival jedan od najboljih u regionu, kao i da je ovde više puta gostovao sa ansamblom “Zorule“.

            - Smatram da je ovde nastupalo sve što vredi iz regiona Panonije i okruženja. Želeo bih da istaknem da se ovde nadmeću čisto tamburaški sastavi, koji sviraju tradicionalnu i modernu muziku. Žiri je, pored tehnike i dinamike sviranja, gledao i to da li oni funkcinišu kao tim, to jest da li zajedno dišu. Naravno, presudna je bila i težina programa i tu je osječki orkestar bio bez premca budući da nije nimalo lako svirati “Čardaš“ na tamburi. Najbolji solista, primaš iz Osijeka, pored vrhunske tenhnike sviranja pokazao je i veliku harizmu, to jest umeće da vodi orkestar - ističe Bugarski.

            Vođa pobedničkog orkestra Hrvoje Harkanovac, prvi put je u Starčevu i  kaže da ovaj festival nimalo ne zaostaje za nekim drugim u većim gradovima.

            - Naš orkestar je veoma mlad, sa prosečnih 26 godina, a s duge strane, napravili smo ekipu veoma talentovanih muzičara koja skladno funkcioniše. Što se mene tiče, dao sam sve od sebe i žiri je to očigledno uočio, pa sam naravno prezadovoljan ovim priznanjem. Inače, volim sve da sviram i pesme i instrumentale, pa i muziku iz ovih krajeva. Što se tiče opstanka tambure, recimo, u osječkim kafanama ih ima, ali se one uklapaju u ovo moderno vreme, a naša misija je da je vratimo na mesto koje joj pripada - kaže najbolji solista festivala.  

J.F./P.S.

Rekli su...

            Strahinja Blagojević, “Opus“, Novi Sad, (drugo mesto):

            - Pre tri godine smo na ovom festivalu učestvovali prvi put. Tada smo osvojili prvu nagradu žirija i nagradu publike i nagradu za najboljeg solistu. Festival je  kvalitetan jer neguje isključivo tamburašku muziku.

            Mojca Mravinec, KUD “Oton Župančić“, treće  mesto:

            - Naša starija grupa je bila na festivalu nekoliko puta ali smo ovoga puta prvi put došli sa mlađim tamburašima. LJudi su ovde veoma ljubazni i veoma lepo se osećamo u Starčevu. Neki čak kažu da bi ostali ovde koliko im se dopada.  Iznenađeni smo što smo u veoma jakoj konkurenciji osvojili treće mesto , to je veliki uspeh.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top