Starčevo, mesto nadomak Pančeva, oduvek se razlikovalo od naselja u okolini velikog industrijskog centra stare Jugoslavije. Nadaleko poznato po neolitskoj kulturi, ali i po svom ubrzanom razvoju i infrastrukturi, Starčevo se decenijama unazad od drugih izdvajalo po jednom sportu i - jednom klubu.

           Svojevremeno, igra preko mreže opčinila je mlade Starčevce, a Odbojkaški klub “Borac“ rastao je iz dana u dan, sve dok nije stigao do najveće scene. Do društva najboljih koje je naša zemlja imala. Starčevački dečaci hrlili su u salu OŠ “Vuk Stefanović Karadžić“, u “Borcu“ su stasavali i klinci iz okolnih mesta, a onda je, odjednom, usledio potpuni zaokret.

            Zahvaljujući pojedincima prvi tim Odbojkaškog kluba “Borac“ je funkcionisao u Hali sportova na Strelištu, ali starčevačka školska sala postala je prazna. Činilo se da ne postoji baš nikakva šansa da se igra preko mreže ponovo vrati, da neki novi klinci nemju više intersovanja za odbojku...

            Tako je i bilo, ali do pre tri godine. Na sreću svih pravih zaljubljenika u sport, na sreću Starčevki i Starčevaca.

            Nekadašnji protimci “Borca“, koji su sa svojim klubom svojevremeno igrali i u najvišem rangu, okupili su jednu talentovanu generaciju i počeli su da rade. Od početka. Od nule.

            Ratko Tanev i Vladimir Kovačević su za relativno kratko vreme uspeli da oforme tim koji je već skrenuo pažnju na sebe odbojkaških stručnjaka širom zemlje, a posebno čelnika Odbojkaškog saveza Vojvodine.

            Dečaci ro|eni 2007. i 2008. godine, mada ima i mla|ih klinaca, iskazali su veliki talenat, ali i ljubav prema odbojci, pa su prošlog leta ostvarili prvi veliki uspeh. Kao članovi školskog tima postali su prvaci Vojvodine na takmičenju koje je održano u Zrenjaninu i tako ponovili uspeh svojih prethodnika na koji je Starčevo čekalo pune 32 godine!

            Strahinja Tanev, Dušan Vlahović, Vojkan Luković, Marko Kovačević, Nemanja Jović, Mihajlo Stefanović, Jovan Bujak, Borislav Jevremović, Nemanja Lukić, Stefan Tanev, Danilo Marković, Aleksandar Stojković, Veljko Luković i Aleksa Terzić već su pokazali da “Borac“ na njima može da gradi svetlu budućnost. Potrebno je još rada, ali i podrške svih relevantnih struktura i ne treba sumnjati da će se odbojka na velika vratiti u Starčevo, ali i u Pančevo.

            Zahvaljujući entuzijazmu trenera, ali i rezultatima ove ekipe, interesovanje za ovaj lepi sport u Starčevu je ponovo veliko. U školskoj sali je sada na treninzima i po pedeset novih dečaka, što je bila inicijalna kapisla da i OK “Dinamo“ u Pančevu ponovo otvori svoju selekciju. Sve to nagoveštava lepšu budućnost za mušku odbojku u ovom kraju sveta.

            Pioniri “Borca“ su izborili plasman me|u osam najboljih ekipa u Vojvodini, a trenutno su na prvom mestu u svojoj ligi, ispred takvih rivala kao što su novosadska “Vojvodina“, “Spartak“ iz Subotice ili “Zrenjanin“... Jedina su neporažena ekipa u našoj pokrajini i samo pobeda im nedostaje da izbore plasman na Prvenstvo Srbije.

            Uz sve to, petorica dečaka iz ovog tima učestvovala su na razvojnim reprezentativnim kampovima, što je još jedan pokazatelj da su  pioniri “Borca“ na pravom putu. Ma, sjajni su! Dokaz za to je i njihov nedavni nastup na velikom me|unarodnom novogodišnjem turniru u Novom Sadu gde su ostvarili skor od pet pobeda i samo jednog poraza. Kruna napornog rada, ili najbolje usmeravanje novog odbojkaškog talasa koji je zapljusnuo Starčevo i Pančevo, bila bi organizacija fajnal fora Pionirskog prvenstva Vojvodine u Hali sportova na Strelištu. Nema sumnje da bi taj doga|aj privukao mnogo odbojkaških stručnjaka širom zemlje u naš grad, jer svi žele na delu da vide najbolje četiri ekipe u pokrajini, budućnost srpske odbojke.

Bio bi to doga|aj za pamćenje. Za povratak igre preko mreže na velika vrata. Vredi se potruditi!

            Dečaci, srećno u nastavku sezone!

A. Živković

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top