Svojevrsni forum, odnosno proširena sednica Nastavničkog veća starčevačke osnovne škole, održan je u četvrtak, 11. maja, u holu OŠ “Vuk Stefanović Karadžić“. Pored prosvetnih radnika zaposlenih u školi, na forumu su govorili: predsednica Saveta roditelja Snežana Pantić, direktor Škole Saša Tasić, predsednik Mesne zajednice Starčevo Petar Andrejić, školski pravnik Stevan Simić i Vladan Mulić ispred  Policijske uprave Pančevo.

             Ovaj sastanak je održan usled tragičnih događaja koji su se odigrali u beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar“. Tokom diskusije smenjivali su se predstavnici svih učesnika ovog dijaloga i diskutovali o problemima koji su doveli do ovog nemilog incidenta, sa ciljem da se tako nešto nikada i nigde ne ponovi.

            Preovladavao je stav da su prvenstveno roditelji izgubili vaspitnu ulogu, a nakon toga i prosvetni radnici i da deca veoma dobro znaju svoja prava, ali ne i obaveze. Naravno, razlozi za to su duboki i dugogodišnji pa se i tako moraju rešavati.

            Nakon ove sednice održan je sastanak Saveta roditelja koji je sve izrečeno formulisao u osam zahteva koji će biti prosleđeni višim organima na odlučivanje i rešavanje. Jedan od prvih zahteva je da Škola dobije psihologa u punom radnom vremenu što do sada nije bio slučaj. Drugi zahtev je da se uvede novčana kazna za roditelje koji se ne odazivaju na pismene pozive škole. Jedan od zahteva je da se uvede novi školski predmet koji će doprineti ispoljavanju i negovanju kreativnosti, razvoju mišljenja i boljoj međusobnoj komunikaciji i saradnji. Četvrti zahtev je organizovanje tribina radi edukacije roditelja. Sledeći zahtev se odnosi na školske ekskurzije. Treba odvojiti one koje organizuje Škola, od onih koje organizuju zaposleni. Škola neće snositi odgovornost za one ekskurzije koje ne organizuje, već taj teret pada na samog organizatora koji to mora da navede u saglasnostima. Sledeći predlog je da se u vreme izbora predstavnika odeljenja u Savet roditelja istovremeno bira i njegov zamenik. Sedmi predlog je uvođenje dobrovoljnog “roditeljskog dinara“ koji bi se koristio za dodatno nagrađivanje učenika sa zapaženim rezultatima,. Poslednji predlog se odnosi na učenike koji krše pravila ponašanja u školi - predlog je da se takav učenik suspenduje sa nastave na najviše pet dana uz obavljanje školskih obaveza od kuće, kao i da sa roditeljima mora pohađati savetovalište za mlade.

Predrag Stanković

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top