Završena je još jedna školska godina. Koliko ste zadovoljni rezultatima koje su ostvarili polaznici RCT-a “Mihajlo Pupin“?

           - Generacije već dvadeset godina dolaze, odrastaju sa nama, i odlaze. Uvek postoji neka pomešanost, i tuga i radost, kada nam deca sazrevaju za za odlazak. Bili su sjajni ove godine, i maturanti, i oni koje smo tek upoznavali, i oni sa kojima se družimo u tom međuvremenu između dolaska i odlaska. Oseti da smo ponovo bili na Divčibarama, po rezultatima. Kada se tamo družimo, u veoma inspirativnoj radnoj atmosferi, kada hvatamo zalet za takmičenja od kojih su neka već počela, ni postignuća ne mogu izostati. Naravno, mnogo je do nastavnika učenica i učenika u školama, to im je osnova na koju se nadograđuju, ali istinska razlika između postignuća dece nastaje na osnovama rada kod kuće. Motivisati učenike, i uspeti zadržati samomotiv koji sami učenici uspeju da razviju jeste naš vrlo važan zadatak. Veoma smo zadovoljni postignućima učenika ove godine, vrlo brzo, kada se objedine i prikažu javnosti, za Dan grada, znaće svi o čemu pričamo.

            Koji je osnovni cilj postojanja Centra za talente “Mihajlo Pupin“?

            - Podrška svoj deci, koji za to imaju potrebu, da uče kompleksnije stvari (u školama su oni pojedinci koji se ističu u svojim odeljenjima) i da se razvijaju u okruženju sebi sličnih po interesovanjima. Stvaranje naučnog i umetničkog podmlatka, razvijanje samopouzdanja kod te dece i podrška.

            Osim domaćih, republičkih takmičenja, ove godine bilo je izuzetnih rezultata i na međunarodnom planu?

            - Jeste, mnogo toga se izdešavalo. Zaista, postignuća na 6. internacionalnom 6. međunarodnoj konferenciji mladih nauđčnika koja je održana na Baliju, Indonezija, za svaku su hvalu (doduše, takmičenje je bilo onlajn). Ovih dana, od 24. do 30. jula, su trojca osmaka u Beogradu, na pripremama za Evropsku geografsku olimpijadu (EGEO 2023) iz geografije. Na srpskim fizičkim olimpijadama imali smo dvoje maturanata kod srednjoškolaca i jednog kod osnovaca. Bili su i oni blizu da i oni idu na međunaradne olimpijade.

            Najviše uspeha ove godine ostvarila je grupa za istoriju. Ove godine, Dobrica Banković uzeo je bronzanu medalju u istraživačkim radovima?

            - Na Smotri istraživačkih radova učenika srednjih škola, koju organizuje RCT “Nikola Tesla“ iz Beograda, sa koje se ostvaruje plasman na međunarodno takmičenje, naši istoričari su osvojili sve najviše nagrade. Po rezultatu sa te smotre Dobrica je stekao pravo da predstavlja Srbiju na ICYSS 2023 osvojio bronzano odličje. Moramo spomenuti i Anu Orlović, takođe maturantkinju pančevačke gimnazije, koja je bila isto izvanredna na ICYSS 2023, ali nije osvojila nagradu.

            Održano je i 65. republičko takmičenje talentovanih učenika srednjih škola, po naučnim disciplinama i nastavnim predmetima, Republike Srbije, koje je ove godine održano u Vranju, u organizaciji Regionalnih centara za talente Srbije, gde su Dobrica i Ana osvojili takođe prvu nagradu sa maksimalnih 100 bodova.

            Takmičenje za osnovnoškolce održano je u Zemunu. Istoričari su se na ova dva takmičenja pojavili sa 8(SŠ)+5(OŠ) učenika koji su osvojili 13 republičkih nagrada i još deset specijanih nagrada za izvanredno napisane o odbranjene radove.

            Mladi geografičari su ove godine pokazali kvalitet i stigli do internacionalnog nivoa?

            - Da, blizanci, Vladimir i Vojin Malić, kao i Filip Mitić, na Nacionalnoj geografskoj olimpijadi osvojili su prve nagrade, Vladimir i Vojin su uzeli prvo i drugo mesto. Oni, zajedno sa još četiri vršnjaka su na sedmodnevnim pripremama za EGEO 2023 u Beogradu.

            Tokom leta bićete aktivni. U planu su dve kolonije?

            - Od 5. do 17. jula, na Devojačkom bunaru, biće održana 23. filmska kolonija “Deliblatski pesak, 2023“. Reditelj i mentor grupe, Ivan Rakidžić, okupio je oko tridesetak što učenika osnovnih i srednjih škola, što studenata, da i ove godine na koloniji snime oko pet filmova. I ove godine sa njima će biti brojni filmski radnici, univerzitski profesori, glumci, koji će podeliti svoje znanje i iskustvo sa nekim novim zaljubljenicima u film. I ove godine, kao i prethodne, kolonija će biti međunarodnog karaktera, s obzirom na to da će joj prisustvovati dvoje učenika našeg porekla iz Engleske i Italije. U Idvoru će kamp biti održan u periodu od 12. do 20. jula. Planirano je da koloniji prisustvuje 15 učenika. Kolonija će biti međunarodnog karaktera jer su pozvana dva deteta, po jedno iz Slovenije i Hrvatske. Planirani su gostujući predavači i ekskurzije. Tema kampa biće: “Kompjuterske simulacije u fizici korišćenjem programskih alata Processing i mikrokontrolera Micro:bit“.

            Koliko je značajno za vaše polaznike da budu deo ovih kolonija, koliko se nauci, radi ali i druži na ovakvim događajima?

            - Ovo su kolonije značajno drugačijeg karaktera nego one koje organizujemo na Divčibarama. Filmadžije finaliziraju školsku godinu nakon celogodišnjeg učenja o filmu i audio-vizuelnim umetnostima i na tu koloniju dolazi veliki broj značajnih filmskih radnika koji drže predavanja i koji se u jednoj veoma radnoj i druželjubivoj atmosferi i druže sa polaznicima kolonije. U Idvor pozivamo naše iz Centra, najbolje, i po kriterijumu postignuća na državnim takmičenjima pozivamo učenike iz cele Srbije, ove godine i iz Slovenije i Hrvatske. Jedan od već dogovorenih gostiju biće nam mr Predrag Đukić, potpredsednik MENSA-e, a drugi je Miroslav Grbić iz “Majkrosofta“.

            Kakvu saradnju imate sa drugim centrima, koji takođe prate nadarenu decu?

            - Svakodnevno se čujemo. Mada moram priznati da imamo problema. Od kako Verbić nije postavio direktora Republičkog centra za talente i time namestio situaciju da se dve radnice Republičkog centra za talente i danas sude sa Ministarstvom prosvete, svi smo direkto zavisni samo od lokalne zajednice. Sarađujemo, ali svima bi nam bilo znatno lakše da postoji Republički centar za talente, koji nam je svima osnivač, i čija osnivačka prava ima nnadležno Ministarstvo prosvete.

            Moramo da vas pitamo i o izložbi čiji ste autor, posvećenoj Mihajlu Pupinu...

            - Ovo je godina u kojoj se navršava 100 godina od objavljivanja autobiografije “From Immigrant to Inventor“. Dvanaestog marta u Narodnom domu u Idvoru otvorena je izložba uz prateće predavanje na kojoj se vidi kako knjiga “nije pala sa neba“, kako ima neku svoju predistoriju. Naredne godine biće 100 godina od kako je Mihajlo Pupin dobio Pulicerovu nagradu. 

            Kako dete koje je zainteresovano može da postane polaznik Centra za talente?

            - Jedino je važno da dete to zaista i želi. Centar ima malo prenaglašen naziv, “talentovani“. Ovo je mesto gde svi učenici koji žele da rade više, to im se i omogućuje. Talenat bez rada je samo potencijalna mogućnost. Postoje olakšavajući uslovi, ali nisu upotrebljeni i nema rezultata. I kreativnost se kreira, često samokreira, ali mora postojati određeni oblik posvećenosti. Mi grupišemo decu kola žele da rade, koja su u svojim odeljenjima po školama “soliteri“. Kada dođu u Centar, u grupama gde rade, tu su njima slični vršnjaci. Oni, koji čitaju slične knjige, koji se zanimaju za slične stvari, koji slušaju sličnu muziku. Komunikacija među njima je onda znatno olakšana, pa si i postignuća izvesnija. Centri za talente su najjeftiniji i najefikasniji način objedinjavanja darovitih i motivisanih učenika.

            Šta možete da poručite deci i roditeljima koji žele da postanu deo vaše ustanove?

            - Do mog broja telefona se lako dolazi. Ukoliko bilo ko ima bilo kakvo pitanje da možemo pomoći, mi smo tu. Ovu školsku godinu lagano privodimo kraju, završićemo je do kraja jula, i od jeseni ići ćemo sve iz početka. Planiramo da predstavimo, u septembru, po prvi put, radove učenika, sa kojim su učestvovali na takmičenjima, čime ćemo i njima omogućiti da se predstave u pravom svetlu svojih vrednosti. Tu smo za sve koji misle da možemo da radimo zajedno.

Zorana Šteković

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top