Lepa saradnja između mesne škole i muzeja se nastavlja raznim aktivnostima za đake. Tako je u prostoru stalne postavke muzeja, tačnije delu posvećenom Bnatskoj vojnoj granici, u petak, 9. juna, nastavnica istorije Zorka Milenković  održala čas na istu temu učenicima šestog razreda. To je bila lepa prilika da deca više čuju o ovom važnom delu istorije Starčeva kao graničarskog mesta baš u muzeju.

             Nastavljeno je i sa redovnim posetama učenika petog razreda starčevačkom muzeju. Ovog puta oni su sa svojim razrednim starešinama obišli muzej u ponedeljak, 12. juna. Iako su neki od njih već dolazili u muzej sa svojim učiteljicama, a mnogi i privatno sa porodicom ili drugarima, ovo je bila prilika da se uz jednu interaktivnu priču vodiča podsete priče o starčevačkoj kulturi, Banatskoj vojnoj granici i današnjem Starčevu.

            Tokom juna u muzej su stigle i neke donacije. Milan Jakšić, dugogodišnji direktor Istorijskog arhiva u Pančevu i slikar, i njegova supruga Nada Denić, slikarka, poklonili su muzeju blizu 70 knjiga i četiri CD-a istorijskog materijala. Oni su tom prilikom obišli sve postavke starčevačkog muzeja i uz oduševljenje viđenim najavili još jednu donaciju knjiga.

            U muzeju se počelo i sa formiranjem elektronskog depoa starih fotografija i dokumenata, a nekolicina Starčevaca se već odazvala pozivu za skeniranje crno-belih fotografija i dokumenata iz porodičnih arhiva. Poziv građanstvu je stalno otvoren.

            Danijela Pavlović iz cvećare “Cvetni dar“ poklonila je desetak sadnica  zimzelene palme i jednu ružu koje sada ulepšavaju muzejsko dvorište i zelene površine oko same zgrade.

M. J.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top