Peta po redu “Čajanka u muzeju“ održana je u četvrtak, 13. jula, u galeriji starčevačkog muzeja. Zanimljivi gosti pričali su na razne teme iz sfere svojih interesovanja, hobija i profesija i tako učinili i ovu “Čajanku“ posebnom, a za publiku interesantnom.

          Veče je otvorila Dragana Marinković, nastavnica  fizičkog vaspitanja u našoj osnovnoj školi. Ona je govorila o sportu iz više uglova, zahvaljujući svom bogatom iskustvu u prosveti, trenerskom radu u odbojci i u rekreativnom bavljenju biciklizmom. Posebno je istakla značaj bavljenja sportom za prevenciju zdravlja, kako dece, tako i odraslih. Tema je bio i orjentiring i sportski uspesi naše škole.

            Zatim je red došao na stihove Darka Ješića.  Prisutni su imali priliku da pre zvanične promocije knjige na kojoj Ješić radi, zbirke poezije “Zenica kruga“, čuju neke od odabranih pesama ovog našeg sugrađanina. Nekoliko zainteresovanih je dobilo i njegov potpisani prvenac - roman “Via Dolorosa“. 

             Zatim je usledila zanimljiva priča o istorijatu i aktivnostima starčevačkih izviđača od Predraga Stankovića, dugogodišnjeg starešine Izviđačkog odreda “Nadel“. On je ispričao kako je sve počelo još 1979. godine kada je u Starčevu osnovana četa, preko “zlatnog doba“ izviđaštva osamdesetih godina, pa do gašenja tadašnjeg Odreda “Jovan Veselinov Žarko“.  Stanković zatim svedoči o novom početku starčevačkog izviđaštva 2003. godine kada je osnovan “Nadel“, s glavnom misijom da se deci približi priroda kroz neformalno obrazovanje i timski rad. Sve to je praćeno prezentacijom na video-bimu koja je ilustrovala brojne aktivnosti, zalaganja, uspehe i postignuća članstva odreda izviđača iz Starčeva.

            U završnici “Čajanke“ reč je imala gošća iz Omoljice, Biljana Milutinović, koja je govorila o omoljičkoj banji, poznatoj i mnogim Starčevcima. Ova preduzimljiva Omoljčanka pokrenula je ovog leta inicijativu za uređenje nekada poznatog izvora lekovite sumporne vode, a koji je već godinama zapušten. Biljana, sa grupom volontera, radi na uređenju bazena i izvora, a u toku je i osnivanje udruženja koje će se zvati “Omoljičko vrelo“, a koje se osniva sa s ciljem da ova banja opet zaživi.

            Peta “Čajanka u muzeju“ završena je uz stihove Darka Ješića, a program je pripremila i vodila Milena Jovišić. Naredno druženje u starčevačkom muzeju uz šoljicu čaja zakazano je tokom “Dana druženja“, kada će se publici predstaviti još neki naši talentovani sugrađani.

P. A.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top