Afrička kuga svinja uzela je maha pre svega u mestima koja se naslanjaju na tamišku obalu, i to u Jabuci, Glogonju i Sefkerinu, a bilo je slučajeva i u Starčevu i u samom Pančevu.

                 Prema rečima epizootiologa iz pančevačkog Veterinarskog specijalističkog instituta, Aleksandra Živulja, situacija je izuzetno nepovoljna kada je reč o pomenutoj bolesti domaćih životinja.

            - Imamo veliki broj slučajeva na svakodnevnom nivou, pa smo prinuđeni i da radimo eutanaziju svinja, to jest da uklanjamo sve koje zateknemo na gazdinstvu gde je bolest konstatovana. Zbog toga apelujemo na uzgajivače da ograniče kretanje, pre svega na mestima gde se pretpostavlja da borave divlje svinje, na ratarskim površinama ili na priobalnim područjima. Ukoliko čovek šeta na takvim terenima bez dezinfekcije, postoji mogućnost da prenese bolest, recimo ako je zaražena svinja urinirala na određenom terenu, a imali smo i situaciju da leševi domaćih ili divljih svinja budu na 20 centimetara od veoma prometnog puta, na mestu koje se zove konjsko groblje. Rizični su berači gljiva i ljudi koji šetaju po prirodi. Zaraza se može širiti i putem insekata, komaraca - kaže Živulj.

            On ipak ističe da se ova bolest sporo širi, a sama inkubacija traje od četiri do devetnaest dana.

            - Uglavnom pratimo dva inkubaciona perioda u trajanju od oko mesec dana i ukoliko tada ne bude dijagnostikovana, može se smatrati da je sumnja na tom gazdinstvu prestala. Do tada pratimo svaku promenu stanja svinja, a od prvih simptoma do uginuća prođe od tri do pet dana. Moram da napomenem da je afrička kuga apsolutno smrtonosna za zaražene svinje. Naša država kompenzuje troškove uginuća svake jedinke. Naknada štete ide za sve zatečene svinje, čak i ukoliko nisu bile obeležene, iako je obaveza vlasnika da to uradi za sve životinje starosti do 35 dana. Cene se formiraju na nivou tržišnog stanja - kaže stručnjak.

            Od početka širenja zaraze veterinarska služba nije sastavila ni tri dana bez novih slučajeva.

            - Tamo gde nema mnogo svinja ni virus se ne širi lako, jer ukliko ne nađe životinju na kojoj će da egzistira, on ne može dugo da opstane. Na početku i nismo imali potpuni uvid u to koliko je svinja, pa smo prvobitno imali saznanje da ih je u Jabuci bilo 100, a sada je ispalo preko 600. Tamo najduže traje epidemija, ali još uvek ima i poneka preživela jedinka, a po meni je bolja opcija da se radi na uklanjanju nego da se čeka. Sve u svemu, ovakva iskustva dosad nismo imali i sve se završavalo s manje od dvadeset zaraženih, a sada je to debelo premašeno. Problem je i to što se samo mi bavimo leševima, pa od silnog posla ne stižemo i po nekoliko dana da ih uklonimo - napominje epizootiolog.

            Živulj podseća i da je urađen opsežan popis svinja u svim ugroženim mestima, kao i da su veterinarske stanice obišle gazdinstva koja drže svinje i obeležavale neobeležene i proveravale njihovo zdravstveno stanje.

            - I dalje molimo vlasnike svinja da se prijave nadležnoj veterinarskoj stanici ukoliko imaju neobeležene svinje, a naročito ukoliko njihove svinje pokazuju znake poremećaja zdravstvenog stanja u formi odbijanja uzimanja hrane, crvenila po koži, a naročito na ušima, pobačaja kod suprasnih krmača i uginuća. Napominjem da nije dozvoljeno bacanje uginulih svinja na mestima koja nisu određena za zakopavanje leševa. Naročito je opasno bacati leševe svinja koje su obolele od afričke kuge, s obzirom na to da se ova opasna bolest tako može proširiti i na druge domaće i divlje svinje. Osnovni savet držaocima svinja, bilo da su u pitanju mala gazdinstva s malim brojem grla, bilo da su to velike farme, jeste podizanje nivoa biosigurnosti. Mora se postaviti dezinfekciona barijera na ulazu u objekte i u delu domaćinstva gde se nalaze svinjci, što može da bude i tabla sunđera 50 puta 50 centimetra, a na nju treba politi rastvor dezinficijensa. To su gotovi preparati ili dva odsto rastvora masne sode. U tu barijeru se umoči obuća kada se ide kod svinja, kao i po izlasku iz objekata - naglašava veterinar.

            Živulj napominje da treba koristiti obuću i odeću koje se koriste samo za rad sa svinjama.

            - Ne treba dovoditi kod svinja druge ljude, koji ne pripadaju tom domaćinstvu, niti odlaziti u objekte za držanje svinja drugih gazdinstava. Pored toga, prasad i svinje treba kupovati samo od proverenih proizvođača i s potpunom veterinarskom dokumentacijom, uz obavezno obeležavanje ušnom markicom, a u zaraženim naseljenim mestima sada nije dozvoljena prodaja svinja. Ne treba hraniti svinje pomijama, a ukoliko se ipak koriste, onda se moraju termički obraditi na 80 stepeni u trajanju od pet minuta. Svinje ne treba puštati na slobodnu ispašu, niti eventualno mešati s divljim svinjama. Pored toga, u ishrani svinja nije poželjno koristiti svežu zelenu masu s površina na otvorenom, gde je moguće da su boravile divlje svinje - kaže epizootiolog.

* * *

- Afrička kuga je registrovana i u Starčevu pa je stoga zabranjen promet svinja, odnosno kupovina i prodaja. Trebalo bi da svi koji imaju svinje stave dez-barijere, ali i da se prskaju muve i komarci. Trenutno radimo popis svinja, pa ćemo videti šta ćemo dalje - kaže za “Starčevačke novine“ Zorica Marček iz Veterinarske stanice “Minić“.

* * *

J. Filipović

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top