U periodu od 22. do 31. jula 2023. godine u Zaječaru će se održati 11. Smotra Saveza izviđača Srbije na kojoj se očekuje učešće više od hiljadu skauta iz Srbije i još petnaest zemalja sa četiri kontinenta. Egipta, Palestine, Kuvajta, Sirije, Izraela, Švajcarske, Rumunije, Francuske, Velsa, Crne Gore, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Italije, Kanade i SAD-a.

           Odred izviđača “Nadel“ će na ovoj smotri učestvovati sa devetnaest svojih članova. Jedan veliki izviđački grad od šatora biće  postavljen na popularnom zaječarskom izletištu Kraljevica koji se nalazi nadomak ovog centra timočkog okruga. Izviđački grad će biti podeljen na pet naselja koja su imena dobila po drveću koja se nalaze u pomenutoj šumi, a ističu se lepotom i u samom naselju, pa ćemo tako imati nazive “kesten“, “lipa“, “bor“ i “hrast“, a Starčevci će biti smešteni u naselju “javor“.  U njemu će pored naših izviđača boraviti i skauti iz Petrovca na Mlavi, Kruševca, Niša, Velike Plane, Crne Gore i Rumunije. “Javor“ će biti jedino naselje u kome će i starešina i načelnik biti iz istog odreda, a Starčevci mogu biti ponosni na to, da su baš oni imali tu čast, što se veoma retko dešava. Starešina naselja biće Predrag Stanković, koji će se starati o opštim uslovima izviđača u ovom podkampu, a načelnik naselja biće Marko Stana, koji će biti na čelu programskih aktivnosti. Pored ovih podkampova koji čine šatorski grad, smotra će imati i svoju veliku trpezariju, svoju prodavnicu i mesto za odmor, naselje organizacionog tima, ambulantu, redarsku službu, dežurne majstore i druge neohodne stvari i osoblje koje služe da bi jedan kamp sa toliko učesnika funkcionisao na neometan način.

            Značaj ove velike aktivnosti, koja se održava na svake četiri godine, je višestruk. Na smotri će izviđači kroz sistemski organizovan program, sticati znanja, veštine i stavove učešćem u radionicama, koje su podeljene u sedam programskih oblasti: život sa prirodom; organizacija, duh i tradicija; nauka zanatvo i tehnika; doprinos zajednici; zdravlje i rekreacija; liderstvo i timski rad; kultura, umetnost i zabava. Tako će, između ostalog,  naučiti kako se može slikati uz pomoć boja iz prirode, steći osnovna znanja iz elektrotehnike i robotike, gledati kroz termovizijske kamere, otkrivati svemir teleskopom, osvojiti vrh planine Stol ili dočekati izlazak sunca na vrhu planine Rtanj, naučiti da naprave splav i da savladaju reku Timok, ili pak naučiti osnovne vajarske ili mozaičke tehnike u okrilju kompleksa carske palate iz doba rime, Feliks Romulijane, koja je pod zaštitom UNESKO. Iako je sve nabrojano već dovoljno zanimljivo, treba reći da je to tek manji deo od preko pedeset aktivnosti koliko će ih biti za vreme trajanja ove najveće izviđačke aktivnosti. Dugi deo značaja predstavlja sam život u ovakovom šumskom gradu, punom različitih osoba raznih generacija, iskustava, interesovanja i mnoštvo jezika kojim pričaju i podneblja s kojih dolaze. Razmena ovakvog tipa obogaćuje čoveka na mnogo načina. Stoga i sama 11. smotra Saveza izviđača Srbije ima svoj moto koji glasi:  “Različiti, sa istim ciljem“. Jer, svi izviđači sveta imaju jedan cilj - da učine našu planetu boljim mestom za život.

Marko Ivošević

Starčevac za ponos

            Da su izviđači mahom dobri ljudi, spremni da daju svoj doprinos zajednici već je davno poznato. Međutim, ponekad se desi da nečije nesebično davanje bude znatno više od proseka i sa perspektivom koja otvara beskraj mogućnosti.

“Treba davati da bi imao“ jedna je od parola našeg sugrađanina Đorđa Vajferta, lidera razvoja srpske privrede u 19. i 20. veku, a to se može ogledati i u ovom slučaju. Odred izviđača “Nadel“ ponosan je da je njegov član, Marko Stana, proglašen za đaka generacije Elektrotehničke škole u Pančevu. Takođe, Marko ima zabeleženo i treće mesto na republičkom takmičenju iz multimedija, a na upisu za dalje školovanje nalazi se na prvom mestu rang-liste budućih studenata Visoke škole elektrotehnike i računarstva u Beogradu. Marko je član starčevačkog izviđačkog odreda od marta 2014. godine i trenutno obavlja funkciju vođe čete poletaraca, kojima svake nedelje priređuje novu vrstu zabave i prenosi dozu već stečenih znanja i veština. Blago je reći da taj posao odlično obavlja i sigurno je da se u napredovanju ovde neće zaustaviti. Odred izviđača “Nadel“ želi da mu ovom prilikom čestita na uspesima i iskaže otvorenost za pružanje podrške kakva mu bude trebala.

Eko kamp Trebinje

            Poslednjeg dana juna predstavnici starčevačkih izviđača posetili su Izviđački centar “Eko kamp - Ušće“. Ovaj kamp smešten je u istoimenom koje se nalazi na magistralnom putu od Trebinja prema Nikšiću i udaljen je 12 kilometara od grada. Dobio je taj naziv jer se tu nalazi ušće kristalno čiste reke Sušice sa Trebišnjicom. Kamp je sagradio Odred izviđača “Trebinje“  sa ciljem da deci i omladini ponudi  mogućnost da školski raspust  ne provode uzaludno već uz druženje, sport i zabavu i u atmosferi životne radosti, stiču nova znanja i veštine.

            Kamp sadrži deset  drvenih koliba, kapaciteta 40 ležajeva, kuhinju i trepezariju na otvorenom, koja je natkrivena, sanitarni čvor, toalete i tuševe. Pruža i mogućnost kampovanja šatorskog tipa avanturistima, biciklistima, planinarima i auto-kamperima, kao i mogućnost kupanja u reci Sušici koja protiče kraj kampa, daje draž čitavom ambijentu svojim žuborenjem i svežinom koju donosi. Na ovoj prelepoj planinskoj reci moguće je i ribariti.

            Kamp poseduje novo višenamensko igralište čime se poboljšavaju uslovi za kvalitetno obavljanje sportsko - rekreativnih aktivnosti. Dugogodišnje prijateljstvo i saradnja sa izviđačima iz Trebinja bio je razlog poseti kampu, koji je prelepo uređen zelenim površinama, stazama, letnjikovcem uz samu reku,  drvenim bungalovima koji se uklapaju u planinski ambijent. Prijatnu atmosferu upotpunila je dečija graja školske dece iz Trebinja koja su sa svojim vođama pripremila “havajsko veče“. Svi posetioci kampa, bilo koja kategorija dece pri boravku, moraju imati plan i organizovane aktivnosti u toku svog boravka i pridržavati se discipline i zahteva boravka u prirodi što su i neka osnovna načela izviđača.

            Zahvaljujemo se domaćinima na sjajnom gostoprimstvu, starešini Nebojši Ratkoviću Nebi, zahvaljujući čemu je otvoren mogućnost za dalju saradnju i boravak naše dece.

Daniela Jajić

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top