Dolazak u Starčevo Dragana Jankovića, arheologa i kustosa vinčanskog muzeja, koji je održao predavanje u starčevačkom muzeju u utorak, 26. septembra, izazvao je veliko interesovanje ljubitelja praistorije. Tema predavanja je bila “Neolit - prvo modreno doba (starčevačka i vinčanska kultura)“, a gostujući arheolog se potrudio da na plastičan način približi period mlađeg kamenog doba na ovim našim prostorima što je bilo upotpunjeno fotografijama na video prezentaciji.

 

           U uvodu Janković se dotakao mezolita - srednjeg kamenog doba koje je prethodilo neolitu kada se javila kultura lepenskog vira, a zatim objašnjavao niz razloga zbog kojih su ljudi u neolitu prešli sa nomadskog na sedelački način života, i sa sakupljanja i lova na gajenje biljaka i životinja. Prema Jankoviću starčevačka i vinčanska kultura su dve faze iste populacije Homo sapiens-a, a kroz brojne primere dočaravao je prisutnima kako su se one razvijale od načina izrade grnčarije, kuća, prvih tkanina, načina ishrane, ali i simbolike figurina. Janković ističe da su to kulture koje nemaju kult ratnika, niti smrti već su poslednje koje salve život i uz to su egalitarne tj. nemaju socijalno raslojavanje u svojim zajednicama.

            Posle ovog zanimljivog i opsežnog izlaganja, publika je postavljala pitanja nakoja je kustos Janković rado odgovarao.

            Ovom prilikom bilo je i reči obogaćivanju dela postavke starčevačkog muzeja koja se odnosi na repliku neolitskog naselja, a čemu bi doprinos trebalo da da i kustos Dragan Janković koji je već radio na sličnim projektima neolitskih naselja u Radmilovcu kod Beograda i Staparima kod Užica o čemu je i govorio na predavanju.

M. J.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top