Manifestacija pod nazivom “Izbor za najlepši slavski kolač“ upriličena je u nedelju, 11. februara, u Domu kulture “29. novembar“, i to deseti put, u organizaciji Udruženja žena “Neolit“ i Mesne zajednice Starčevo.

 

            Tom prilikom su se okupili predstavnici brojnih organizacija, pre svega članice petnaestak udruženja žena, koje su izložile svoje rukotvorine - od raznih slatkih i slanih “špecija“ do vezenih i štrikanih radova.

            Događaj je svečano otvorila članica Gradskog veća zadužena za kulturu i omladinu Marija Jević, koja je rekla da se u Starčevu moglo videti mnogo lepih slavskih kolača, koji su ujedno i deo ovdašnje tradicije.

            - Odvajkada su se domaćice trudile da kolač koji one umese i ispeku bude najlepši i najukusniji, a na ovoj manifestaciji su imale priliku da to umeće i prikažu, što je i umeće negovanja tradicije - istakla je članica Gradskog veća.

            Predsednik Saveta Mesne zajednice Petar Andrejić rekao je da lokalna vlast pomaže svim udruženjima u mestu, a ima ih tridesetak, ako se računaju i ona sportskog karaktera.

            - Udruženje žena je veoma aktivno, a njihova uloga je prepoznata, pa su na korišćenje dobile renoviran prostor, koji dele sa agilnim penzionerima - rekao je Andrejić.

Kako tradicija nalaže

            Uporedo sa izložbom rukotvorina, u okviru kulturno-umetničkog programa su nastupili lokalni tamburaški orkestar i folklorni ansambl pod nazivom “Neolit“. Svoju poeziju je predstavila Vesna Stanojević, rodom iz Peći, a poznatu vlašku pesmu “Mndra mja“ izvela je Tanja Bošković iz Udruženja “Starčevljanke“ iz Starčeva kod Petrovca na Mlavi.

            Za to vreme žiri je ocenjivao prispele slavske kolače i za pojedinačno najbolju izabrao je Draganu Aleksić iz Starčeva; druga je bila Slavica Josipović iz Smedereva, a treća Dragana Marinković, takođe iz Starčeva.

            - Takmičim se već duži niz godina. Osvajala sam već dva puta prvo mesto na ovom takmičenju. Kolač uglavnom pravim za slavu i uvek se potrudim da to bude najbolje što mogu, rekla je za naš list pobednica u pojedniačnoj konkurenciji Dragana Aleksić.

            Kada je reč o udruženjima, prvo mesto je odnelo Udruženje izbeglih i raseljenih lica “Moje Kosovo“ iz Smedereva, drugo mesto su zauzele “Vešte ruke“ iz Pančeva, a treći je “Etno-kutak“  iz Kačareva.

            U kategoriji “najlepši štand“ prva tri mesta su osvojili “Etno-art“ iz Ovče, “Bonaz Šandor“ iz Ivanova i “Omoljčanke“.

            Milomir Jovanović ispred žirija, koji je činio i lokalni sveštenik Zoran Maletić, navodi da je konkurencija bila jaka i da je bilo kreativno urađenih slavskih kolača.

            - Gledali smo da uzorci ne budu preterano okićeni, već umerenije, baš u skladu s našom tradicijom. Zapravo, trebalo je da idu ka onome kako su naše majke i bake pravile slavske kolače i da eventualno na njima budu krst i bosiljak. Sve u svemu, lako smo se usaglasili oko izbora. Inače, i sam obeležavam slavu i učestvujem u pravljenju kolača, koji obavezno lomimo kod kuće s drugim gostima - kaže Jovanović.

            Predsednik pobedničkog udruženja Velimir Spasić rekao je da su za manifestaciju saznali preko članice Slavice Josipović, koja je ranije dolazila i pobeđivala, a i ovog puta je zauzela drugo mesto.

            - Spremali smo se nekoliko dana za ovaj dolazak i drago mi je što smo ovde, jer smo lepo dočekani. Pobednički kolač je spremala Vesna Spasić. U njega je stavljena sveta voda i nije mazan uljem i jajima. Krst je u sredini, a simbolično su tu i žito, grozd, burence, pečat, ptičica i poneki cvet - kaže Spasić.

            Gordana Manitašević iz Kačareva je napravila kolač koji je trećeplasiran. Ona ističe da je nastavila tradiciju koju su joj prenele baba i mama, takođe poreklom s Kosova.

            - Brašno se umesi s vodom i potom se prave figurice, kao što su dva goluba, grožđe, trešnje, knjiga, burence... Samo testo se pravi kao hleb, pa se stavi i kvasac; ide i sveta vodica, a ako je post, ne premazuje se uljem - kaže Gordana.

Prezadovoljni i gosti i domaćini

            Manifestacijom su zadovoljni i organizatori, pre svega predsednica Udruženja žena “Neolit“ LJiljana Zarić.

            - Ovo je jubilarni deseti put da mi organizujemo manifestaciju i drago nam je što je bila puna sala i što je dvostruko više uzoraka nego lane, tačnije oko trideset, prijavljeno za takmičenje. Pored naših koleginica iz Pančeva i okoline, bilo je izlagača i posetilaca čak i iz Petrovca na Mlavi i Smedereva. Lepo je to što je bilo mnogo gostiju i u našim prostorijama, koje su bile dupke pune nakon zvaničnog dela - navodi LJiljana.

            Pored toga što su sva udruženja pravila slavski kolač za takmičenje, ona su se predstavila i drugim rukotvorinama. Tako su, recimo, jabučko udruženje “Ilinden“ zastupale tri žene koje su iznele jedan deo rukotvorina, poput slika na staklenoj ambalaži, kapa, veza, a inače uglavnom prave specijalitete makedonske kuhinje, kao što su “tavče-gravče“ ili “sukano“. Predsednica udruženja “Novoseljanke/Boboacele“ Snežana Baba kaže da se ova organizacija predstavila malo drugačije i da ovog puta nije bilo prepoznatljivog banatskog hleba, već ručnih radova, poput onih od domaće vune, kao što su priglavci, čarape, torbe i nakit. Snežana Marković iz omoljičkog “Žisela“ navodi da je bilo raznih zanimljivosti na njihovom štandu, od minđušica, ogrlica i kutijica za nakit do vezenih radova.

J. Filipović

More in this category: « Nova apoteka na starom mestu

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top