Nakon otvaranja muzeja Starčevo je postala svojevrsna turistička destinacija. Organizovano, ili u sopstvenoj režiji, starčevački muzej je prošle godine obišlo više od hiljadu posetilaca. Neki od njih, pored muzeja, posetili su starčevačke crkve i ergelu konja, što je bila ponuda koju je za turiste pripremila naša lokalna zajednica. Ta akcija nastavlja se i tokom ove godine.

             Oni koji dođu da obiđu starčevački muzej imaju priliku da pogledaju postavku “Starčevo kroz vekove“ uz stručno vođenje i besplatan ulaz. Ova postavka prezentuje 7500 godina neprekidnog življenja na prostoru Starčeva od perioda neolita tj. starčevačke kulture preko Banatske vojne granice do modernog Starčeva. U proširenoj ponudi nalazi se i mogućnost obilaska obe starčevačke crkve kao i ergele konja “Merac“, a sve sa banatskim ručkom u kafani “Đeram“. U ponudi su četiri mogućnosti za organizovanu grupnu posetu Starčevu:

  1. Obilazak muzeja i Trga neolita u trajanju od oko 60 minuta. U sklopu muzeja postoje tri celine: stalna edukativno-izložbena postavka “Starčevo kroz vekove“, izložba starih razglednica “Kroz prozor 20. veka“, postavka “Poljoprivredne mašine i alati“ i replika neolitskog naselja u dvorištu muzeja. Ulaz se ne plaća. Parking je obezbeđen.

  2. Obilazak muzeja, Trga neolita i ergele “Merac“ u trajanju oko dva sata. Posle opisanog obilaska muzeja i Trga, sledi poseta ergeli “Merac“. Ulaz u ergelu se plaća - odrasli 50 dinara, deca 100 (sok i fotografisanje) ili 300 dinara (sok, grickalice, fotografisanje i šetnja konjem).

  3. Obilazak muzeja, Trga neolita, pravoslavne i rimokatoličke crkve u trajanju oko 90 - 120 minuta. Posle opisanog obilaska muzeja i trga, sledi poseta rimokatoličkoj crkvi Svetog Mauricija u neposrednoj blizini muzeja. Do pravoslavne crkve Svetog Pantelejmona stiže se sopstvenim prevozom za pet minuta. Ulaz se ne plaća. 

  1. Jednodnevni izlet u trajanju od oko 4-5 sati: obilazak muzeja, pravoslavne i rimokatoličke crkve, poseta ergeli konja “Merac“, ručak u lokalnom restoranu “Đeram“ .

            Poseta Starčevu možete se upotpuniti obilaskom srednjovekovnog manastira Vojlovica koji se nalazi na oko 5,5 km od  Pančeva na putu prema Starčevu, u neobičnom okruženju rafinerije nafte.

            Datum i vreme dolaska sa brojem posetilaca je neophodno najaviti najmanje pet dana ranije na broj telefona 060/386-19-14 ili 063/56-57-52 ili na mejl: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top