Preporučujem vam da ovog proleća posetite Starčevo. I samo putovanje je doživljaj. Odlazeći iz beogradskog dela Šumadije sa Pančevačkog mosta očarava vas moćni Dunav, a na horizontu vas dočekuju prizori panorame ravnice

            Eto vas i u Starčevu, gradskom naselju Pančeva sa oko 8.000 stanovnika, bivšem ušorenom selu okruženom kukuruznim poljima, a oko 6.000 godina pre nove ere - neolitskom prestonicom. Parkirajte se u blizini velike leve krivine u centru. Tu su mesna zajednica, dom kulture, galerija, Trg neolita, muzej, Dom zdravlja - ambulanta, višenamenski natkriveni pijačno-izložbeni prostor, moderan park, osnovna škola, vrtić, vatrogasni dom, prostorije udruženja žena i penzionera, spomenik žrtvama Drugog svetskog rata, prodavnice, ugostiteljski objekti...

            Starčevci brinu o svemu, u funkciji je 27 dečijih igrališta i malih sportskih terena za košarku, tenis, fudbalski stadion sa 1.000 natkrivenih sedišta, ragbi teren gde nastupa i reprezentacija Srbije, za mali fudbal sa veštačkom travom. Tu su i fazanerija, ergela konja, hipodrom, ribolovačko jezerce, dve crkve - rimokatolička iz 1867. posvećena Sv. Mauriciju i pravoslavna iz 1910. posvećena Sv. Pantelejmonu, a gradi se još jedna pravoslavna. U mestu su aktivni sportski klubovi, od kojih su najpoznatiji odbojkaši - prvoligaši. Ističu se i pčelari i golubari, folklorno društvo, a tu je i istureno odeljenje muzičke škole iz Pančeva. Slavu mesta pronosi Odred izviđača “Nadel“, jedan od najboljih u Srbiji.

            Održavaju se četiri festivala: prolećni je festival knjige i organizuje se tokom aprila. Letnji festival “Eks JU rok fest“ organizuje se u avgustu, tokom višenedeljne manifestacije “Dani druženja“. Jesen je rezervisana za “Festival tamburice“, koji se održava krajem oktobra, a poslednji, zimski, u decembru je festival akustične gitare. Tokom godine organizuju se izložbe cveća i razni bazari. U muzeju i domu kulture organizuju se predavanja vrhunskih stručnjaka, promocije publikacija. Duže od trideset godina redovno se štampaju “Starčevačke novine“, za koje je zanimljivo da nemaju cenu.

            Preporučujem da obavezno posetite prelepi Trg neolita i starčevački muzej, u kojem je postavka posvećena arheološkom nalazištu i starčevačkoj kulturi, tu su izloženi pronađeni artefakti, a u dvorištu je replika neolitskog naselja. Videćete i tematsku izložbu “Starčevo kroz vekove“, obogaćenu kolekcijom starih razglednica, a zanimljiva je i izložba starih poljoprivrednih mašina i alatki.

            Svratite i u obližnju galeriju “Boem“, gde se tokom godine smenjuju izložbe naših akademskih slikara. Predahnite u hladovini visokog drveća prelepog velikog parka s puno klupa i tri česme na njegovim krajevima, ili se odmorite u nekom ugostiteljskom objektu. Posle odmora nastavite po sopstvenom izboru: ergela konja i moderni kompleks štala “Merac“, crkve, fazanerija, šetnjom obiđite sada asfaltirane ulice koje su naslednice nekadašnjih šorova, obratite pažnju na tipove kuća...

            Neko će produžiti dalje do Omoljice, Ivanova, Banatskog Brestovca. Radi bolje organizacije poseta đačkih, penzionerskih, sindikalnih i drugih ekskurzija i izletnika preporučujem prethodnu najavu vrednom rukovodstvu mesne zajednice  (njnjnj.starcevo.org.rs).

            Pri kraju je gasifikacija, uskoro će gradnja obližnjeg velikog vetroparka, mesto je na projektovanoj međunarodnoj dunavskoj biciklističkoj stazi “Euro-velo 6“. Završetkom obilaznice oko Beograda i izgradnjom mosta preko Dunava kod Vinče prema okolini Starčeva mesto će imati veći saobraćajnogeografski i turistički značaj, te će tim pravcem u povratku ili dolasku turisti moći da posete i arheološki neolitski lokalitet u Vinči.

            U povratku iz Starčeva neki izletnici će svratiti u Pančevo. Od Krnjače ka Beogradu možete i odličnim zaobilaznim putem pokraj Kovilova uživajući u prizorima ravnice, pa preko Pupinovog mosta, Dunava i Zemuna. Nekome će pre dolaska u Starčevo više odgovarati da prvo poseti Pančevo (eventualno i njegov poznati buvljak).

            U Starčevu će vas pored pomenutih turističkih atrakcija prijatno iznenaditi koliko je sve čisto i uredno, što je zasluga meštana, komunalaca i rukovodstva MZ. Ličnim primerom, svojim postignućima, ovo lepo i napredno naselje postaje uzor mnogim naseljima i gradovima Srbije. Starčevo vas očekuje i ovih lepih vedrih prolećnih dana.

Budimir Zečević,

dipl. geograf, Novi Beograd

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top