Organizovane posete turista i učeničke ekskurzije u našem mestu nastavljaju da se nižu. Pored muzeja istorije Starčeva, pravoslavne i rimokatoličke crkve, manastira Vojlovica, turisti mogu da posete i ergelu konja “Merac“ koja se nalazi na ulazu u Starčevo iz pravca Pančeva, na glavnom putu. Osnovao ju je naš sugrađanin Saša Nikić Merac pre četiri godine i funkcioniše u sklopu poljoprivrednog gazdinstva. Svojim sadržajima ergela privlači sve više posetilaca, a šta sve može da se vidi tu, ispričala nam je Vesna Lazarević, koja je zadužena za negu konja, jahanje i posete:

            - Na našoj ergeli  trenutno je 14 grla, među kojima su frizijska rasa konja, američki kvoteri, lipicaneri, poniji i magarci. Frizijski konji i lipicaneri su pogodni za prezanje i učestvuju na fijakerijadama, dok američki kvoteri su za jahanje. U ergeli smo posebno ponosni na  lipicanerku Drinu koja je prošle godine na Novosadskom sajmu osvojila nagradu kao najlepša mlada kobila od pet godina. Miljenik svih je pastuv Grof, frizijske rase, koji je prvi član ergele, a ima i potomka-jednogodišnjeg Romea. LJubimac i maskota ove ergele je magarac Dule - nabraja Vesna Lazarević.

            Kada kroče u ovu oazu mira, posetioci bivaju oduševljeni lepotom ovih plemenitih životinja. Vesna, koja se brine o njima, tu je da tokom prijatne šetnje lepo uređenom ergelom ispriča sve o stanovnicima ovog zdanja među kojima su i tri udomljena psa, Meda, Mića i Vlajko, koji su uvek raspoloženi za igranje, kao i zeka Mile. Moguća je i šetnja na konju, uz slikanje, što je nejčešći izbor školske dece na eksurzijama. Posetioci mogu da se osveže sokom i  kafom u sali koja je pogodna i za privatna slavlja. Ergela poseduje malu crkvu - kapelu.

            Roditelji mogu da ostave decu na sat do dva na ergeli na druženje sa životinjama. Dete ima mogućnost da ostavri kontakt sa konjem tako što ga timari, očešlja grivu i rep, očisti noge, stavi se sedlo pa dete može da sedne i prošeta na konju. U letnje vreme postoji mogućnost i kupanja konja. Posle svega ovoga, konj dobija nagradu koju mu dete daje u vidu šargarepe i jabuke. Poniji su za malu decu jer su pitomi i pogodni da se vode na ispašu, timare, slikaju se sa njima.

            Postoji interesovanje roditelja dece kojoj je prepisana hipo terapija, da borave na ergeli. Vesna Lazarević  ističe da ne postoji stručno lice u ergeli za te potrebe, ali je moguće da ta deca dođu i druže se sa konjima u pratnji roditelja, kao i da sednu pa i šetaju na konju u Vesninom i prisustvu jednog roditelja.

            U ergeli “Merac“ za jahače je u ponudi i rekreativno jahanje u pratnji. Na raspolaganju je nekoliko staza - do crkvice na ”vodicama”, do novog zatvora (na dolovačkom putu, kroz starčevački atar) i pored Dunava za ture u trajanju sat-dva.

            Ergela radi svakog  dana 7-17 sati. Ulaz se plaća: odrasli 50 dinara, deca 100 dinara (uključuje sok i fotografisanje) ili 300 dinara (sok,  grickalice, fotografisanje i šetnja konjem). Kontakt osoba za posete: Vesna Lazarević -  065/381-65-06.

M. Jovišić

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top