U roku od nekoliko dana na starčevačkom Trgu neolita održane su dve zapažene manifestacije.

            Najpre je u muzeju istorije Starčeva održana treća “Noć muzeja“ u ponedeljak, 27. maja, a zanimljiv program privukao je veliki broj posetilaca koji su do kasnih večernjih sati obilazili muzej.

            Program je započet koncertom učenika izdvojenog odeljenja Muzičke škole “Jovan Bandur“ u Starčevu koji je održan u galeriji starčevačkog muzeja.

            Nastupilo je oko 30 učenika, među kojima su bili violinisti iz klase profesorke Ester Krstić, tamburaši iz klase profesora Luke Vujčića, harmonikaši iz klase profesora Nemanje Grujičića, klarinetisti iz klase profesora Šamu Kiša i pijanisti iz klase profesorke Anđele Buvač, a klavirska pratnja učenicima klavira i tambure bila profesorka Mirjana Mićić.

            Među njima je znatan broj nagrađivanih učenika na raznim takmičenjima što je za ponos Starčevu, a publika nije štedela dlanove za pokazano umeće ovih malih talentovanih Starčevaca. Ovom koncertu je prisustvovala i direktorka MŠ “Jovan Bandur“ Jelena Cvetić.

            Nakon koncerta usledilo je svečano otvaranje novosagrađene neolitske kuće u sklopu replike neolitskog naselja u dvorištu muzeja i suvenirnice-galerije čije je realizacije podržao Grad Pančevo.

            Posle koncerta prisutnima se obratio predsednik Sveta MZ-a Starčevo Petar Andrejić i najavio je nešto što je mesecima pripremano, čega nema u široj okolini i po čemu će taj prostor biti još atraktivniji.

            - U pitanju je neolitska kuća u kojoj je predstavljena četvoročlana porodica u scenografiji koja oživljava život pripadnika starčevačke kulture. Preko puta nje je suvenirnica - galerija koja će biti na usluzi turistima - objasnio je Andrejić.

            Posetiocima se zatim obratila gradska većnica zadužena za kulturu i omladinu Marija Jević koja je ovom prilikom rekla da su muzeji čuvari “naše istorije i kulture, našeg identiteta, naše svesti o tome odakle potičemo i gde bismo mogli da stignemo i stoga su od neprocenjivog značaja za našu budućnost“.

            - Starčevački muzej čuva priču o najstarijem naselju na teritoriji Pančeva. O kulturi koja je čuvena i nadaleko poznata. Svestan važnosti ovog projekta, Grad Pančevo ga je podržao, a vredni ljudi Starčeva ga realizovali. Nastavite tako i uvek ćete imati podršku vašeg grada - istakla je većnica.

            Otvaranju nove neolitske kuće prisustvovali su i realizatori projekta: arheolog i kustos Vinčanskog muzeja Dragan Janković, arhitekta Hristivoje Pavlović, vajar Branislav Crvenković.

            Znatiželjni posetioci imali su i pitanja za tvorce ove prelepe neolitske kuće koja priča priču o jednom potpuno drugačijem životu čoveka koji je pre 8000 godina živeo na ovim prostorima.

            Nekoliko dana kasnije na šesnaestoj po redu manifesetaciji “Eks-Ju rok fest“ održanoj u petak, 31. maja, na Trgu neolita, glavne zvezde bili su Kiki Lesendrić i “Piloti“.

            Mnogobrojna publika uživala je u prelepoj prolećnoj večeri u nezaboravnim hitovima beogradskog sastava kao štu su “Leto“, “Kao ptica na mom dlanu“, “Zaboravljeni“, “Kada sanjamo“… U jednom segmentu je ženski vokal Olga preuzela primat i otpevala nekoliko numera od Viktorije i Marine Perazić. Kao predgrupa nastupio je pančevački sastav “Rezervni plan“.

            Inače, dan pre Festa, ljubitelji stare, dobre narodne muzike imali su svoje veče. Na Trgu neolita okupio se veliki broj Starčevaca koji su uživali uz doajene narodne muzike osamdesetih godina - Lepu Lukić, Biljanu Jevtić i Aleksandra Ilića u pratnji orkestra “Vihor“.

Ređali su se stari i noviji hitovi - “Od izvora dva putića“, “Ja nisam anđeo“, “Srce je moje violina“, “Čaj za dvoje“, “Evo ti srce na dlanu“, “Opasna je igra ta“, “Ne daj se,  generacijo“, a čitav hepening završen je s velikim narodnim kolom koje se vijorilo na Trgu.

J. F.

KONTAKT

Skupština mesne zajednice
Trg neolita 1, Starčevo, Srbija

Telefon: 013/631-144, 063/565-752

Faks: 013/631-144

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Video o Starčevu

Video: Starčevo 2002.

VREMENSKA PROGNOZA

Top